„Klubrádió
A lényeg

Válasz Online: Visszatáncolhat a Fidesz, úgy tűnik, nem lehet eladásra kötelezni egyes vállalatok tulajdonosait

24/04/2024 17:10

| Szerző: Klubrádió

A Válasz Online szerint úgy tűnik, mégsem lehet csak úgy elvenni nagyvállalatokat.

Mint a Válasz Online posztjában felidézi, komoly aggodalmat keltett a nagy cégek körében Magyarországon, hogy a kormány benyújtott egy sor törvénymódosítást, amelyek alapján a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) átláthatatlan szempontok szerint eladásra kötelezhet olyan cégeket, amelyeket „alapvető jelentőségűnek” minősít, és tevékenységük a GVH megítélése szerint sérti a kiegyensúlyozott versenyt. Elsősorban külföldi befektetők tiltakoztak hangosan, de magyar tőkések is aggódtak, hogy lényegében felhatalmazná magát az állam arra, hogy elvegyék a cégeiket.

Jelezték: a Törvényalkotási Bizottság csütörtökön tárgyalja ezeket a jogszabályokat, és a kormánypárti képviselők szerdán körbeküldték módosító javaslataikat, amelyek alapján a legvitatottabb paragrafusok kikerülhetnek a törvényből. Eleve nem vezetnék be az „alapvető jelentőségű vállalkozás” minősítést, nem kötelezhetné a GVH ezek tulajdonosait eladásra, és egy sor más, a cégek számára fenyegető újdonság bevezetésétől eltekintenének – írja a Válasz Online.

A módosítást egyébként az MSZP is kezdeményezte, de a lap megfogalmazása szerint aligha miattuk visszakozhat a Fidesz. Azt írják, inkább számíthatott a nemzetközi nyomás: amerikai, német és francia ellenállás is volt a többi között. Úgy tűnik, a kormány most nem szeretne belemenni egy újabb „szabadságharcba”, van elég baja így is – olvasható a posztban.