Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.

Sajtóközleményében az ENSZ-szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a várható alacsony terméshozam, elsősorban a kukoricáé, tovább növeli az élelmiszerbizonytalanságot, az élelmiszerárakat, illetve az importszükségletet is. 

A súlyos élelmiszerhiány máris 16 millió embert érintett az év első három hónapjában, és a helyzet tovább súlyosbodhat

– húzták alá a jelentés összeállítói.

A fekete kontinens déli részén a kukorica fedezi az emberek kalóriaszükségletének 20 százalékát.

A gabonaexportőr országok, mint például a Dél-afrikai Köztársaság vagy Zambia nem tudnak majd lépést tartani a szükségletekkel, így gabonahiány léphet fel Angolában, Mozambikban, Namíbiában és magában a Dél-afrikai Köztársaságban is.

Ami a súlyos szárazságot illeti, az utóbbi hónapokban Malawi, Zambia és Zimbabwe is országos katasztrófahelyzetet jelentett be.

A World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos hálózat nemrég közzétett, a szélsőséges időjárási jelenségek és az éghajlatváltozás közötti kapcsolattal foglalkozó jelentése szerint az Afrika déli részén uralkodó szárazságért nagyrészt az El Nino jelenség, nem pedig az éghajlatváltozás felelős.