„Klubrádió
A lényeg

A komáromi akkugyárat több mint száz dolgozónak kellett elhagynia

24/04/2024 14:11

| Szerző: Klubrádió

Az április 23-án délelőtt érkezett bejelentés szerint az SK komáromi akkugyárában baleset történt, emiatt több mint száz dolgozó hagyta el az üzem területét - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A komáromi üzemben baleset történt a szerdai közlemény alapján, emiatt több mint száz dolgozó hagyta el az üzem területét. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, mint írják, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható (a mérési eredményeket itt lehet megnyitni). A tűzoltók beavatkozására és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Az SK On Hungary Kft. (korábbi nevén SK Battery Hungary Gyártó Kft.) a dél-koreai székhelyű SK On Co., Ltd. magyarországi leányvállalata. 2017 októberében alapították, két évvel később 430 ezer m²-es gyártóüzemet hozott létre Komáromban 330 millió dolláros beruházással, évi 7,5 GWh-nyi (mintegy 25 ezer autóhoz elegendő) akkumulátor gyártására. A beruházáshoz a kormány 2018-ban 8,2 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg.

Március végén szúrós szag terjedt a komáromi akkugyárban, akkor nyolc embert kellett kórházba vinni. A katasztrófavédelem mérési adatai szerint akkor határérték alatti mértékben ugyan, de két vegyület, hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid is a levegőbe került.  

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az SK Ont úgy működtessük, hogy munkatársaink és a komáromi lakosok biztonsága ne kerüljön veszélybe. Az illetékes hatóságok laboreredményétől függetlenül belső vizsgálatot rendeltünk el a probléma azonosításának felderítésére, illetve a megelőzés érdekében további intézkedéseket hajtunk végre. Ezúton elnézést kérünk a problémáért, amelyet ez az incidens okozott” – írta a komáromi akkumulátorgyárat üzemeltető cég akkor.