Az elmúlt években nagyon sokszor esett már szó arról, hogy mennyire veszélyesek az emberre – és a környezetre – a mikroműanyagok. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint például 4,5-szeres a betegségek és a halál kockázata annál, akinek a szervezetében mikroműanyagot találnak, és az sem túl jó hír, hogy a szennyezés képes bekerülni az agyba, ráadásul villámgyorsan.

Sajnos kikerülni egyre kevésbé lehet. Egy korábbi vizsgálat megállapította, hogy a bevizsgált húsok közel mindegyikében található a mikroműanyag, de ott a szennyezés a felhőkben, így pedig értelemszerűen a vizekben is. A vizet nemcsak megisszuk, de öntözünk és itatunk is vele, így általa sok minden károsodhat.

Az Indiai Tudományos Intézet kutatói ezért a víz tisztítására kerestek, és találtak is egy hatékony módot.

tudósok egy olyan új hidrogélt fejlesztettek ki, amely képes lehet a vízből összegyűjteni a mikroműanyagokat. Az erről szóló publikációjuk a Nanoscale-ben jelent meg. A tudósok szerint a megoldás nemcsak hatékony, de környezetbarát is, ugyanis újra és újra felhasználható a tisztításhoz – írja a hvg.hu

Az anyag háromrétegű polimerhálóból áll, ami lehetővé teszi, hogy a hidrogél megkösse a vízben található szennyeződéseket. Ezután UV-fénnyel világítják meg, amitől az egész lebomlik.

A korábbi próbálkozások nem jöttek össze

A tudósok már korábban is próbálkoztak valamilyen hatékony szűrőrendszer kidolgozásával, ám azok gyakran eltömődtek, ami hatástalanná, vagy adott esetben használhatatlanná teszi a megoldást. Mivel a hidrogélben nincs a klasszikus értelemben vett szűrő, így eltömődni sem tud.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy felskálázzák az eszközt, hogy nagyobb léptékben, például az óceánokban is használni lehessen.

 

Mindenhol jelen van egy súlyos egészségügyi problémákat okozó anyag

Minden évben egy környezeti probléma adja a Föld napja esemény témáját, amely idén a „Bolygó a műanyagok ellen” címet kapja, rávilágítva a műanyagszennyezés emberre és a természetre kifejtett káros hatásaira. Erről korábban az Economx Business Talks konferenciáján Litkai Gergely humorista és Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke is megszólalt, amelyről itt írtunk