Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábbi bejelentése szerint a kormány szerdán vizsgálja meg az üzemanyagárak alakulásának kérdését, miután az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adataiból az derült ki, hogy Magyarországon a 95-ös benzin átlagára 640, miközben a régiós országokban 620 forint volt, így a magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a 24.hu podcastjéban most arról beszélt, hogy arról kell dönteniük, indokolt-e egyáltalán a beavatkozás a piaci folyamatokba.

A miniszter szerint ha szükség is lesz árplafonra, akkor az dinamikus lesz, tehát nem egy hosszú időszakra rögzített áron adhatnák az üzemanyagot a kutak, hanem a régiós átlag mozgását követő ármeghatározás jöhet szóba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleményében arról írt, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását. Az üzemanyagok áremelkedése önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves alapon.

A minisztérium közlése szerint a fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet, ez pedig hátráltatja a fogyasztás helyreállítását.

Nagy Márton korábban egyeztetésre is behívta a MOL-t és a Magyar Ásványolaj Szövetséget (MÁSZ) a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. A miniszter a találkozón felhívta a figyelmet arra a korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük és figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy ez a vállalás jelenleg nem teljesül.

Rezsikérdések

Lantos Csaba az üzemanyagárak mellett arról is szót ejtett, hogy

a csökkenő beszerzési árak ellenére nincs napirenden a rezsidíjak mérséklése az átlag feletti fogyasztási körben.

A miniszter kérdésre válaszolva emellett azt is elismerte, hogy a holland tőzsdei árhoz (TTF) képest „picike felárral” kapjuk az oroszoktól a gázt.

Nem hatja meg a magyar autósokat a magas benzinár

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint közel 20 millió literrel tankoltunk kevesebbet 2024 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.