Kikerült az Otthonfelújítási Programból a gázhálózatra kötési feltétel

Kikerült az Otthonfelújítási Programból a gázhálózatra kötési feltétel

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az építőipar talpraállítása, több tízezer új munkahely, növekvő magyar versenyképesség, a szakmai és piaci szereplők álláspontja szerint egy nagyszabású épületenergetikai felújítási program a magyarok életminőségét, az ország klímaalkalmazkodását és hazánk energiafüggetlenségét is javítaná – olvasható az Egyensúly Intézet közleményében. Az általuk tavaly ősszel kezdeményezett szakmai egyeztetés eredményét, javaslatait szerdán mutatták be Fábián Gergelynek, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárának.

A javaslatok között szerepel, hogy az energiamegtakarítás mértékéhez igazodjon az állami támogatás, hogy célzott támogatást nyújtsanak az energiaszegénységben élőknek. Ugyanakkor elképzelésük szerint ki kellene venni a támogatás feltételei közül, hogy az ingatlan a gázhálózatra legyen kötve, mert sok alacsonyabb jövedelmű család fűt szilárd tüzelővel.

Az egyeztetésen az államtitkár közölte, hogy ez utóbbi javaslatot elfogadták, és az egyeztetések hatására az Otthonfelújítási Program pályázati felhívásából kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, ami jelentősen növeli az igénylők potenciális körét.

A Bankmonitor gyorselemzése szerint az újonnan bejelentett könnyítés értelmében közel duplájára emelkedhet a jogosultak száma, 1,2 millió épületről 2,2 millióra. A jogosultak köre bővül, ugyanakkor a keretösszeg nem emelkedik: 108 milliárd forint összegben igényelhetnek támogatást a családok, ebből nagyságrendileg 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható. A portál szerint emiatt még élesebb lehet a „harc” a kedvezményre, ugyanis a rendelkezésre álló keret gyorsan kimerülhet.