7 éve halott nagymama kapott választási értesítőt

A túlvilágról is lehet szavazni?! 

2024. április 24., 10:30

Szerző:

Választási irodához fordult egy halásztelki család, mert egy 7 éve halott nagymama és halott szomszédja is kapott választási értesítőt – írja a Magyar Narancs. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében küldte ki a választási értesítőket, amelyben arról értesíti a választó polgárokat, hogy a június 9-ei választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal.  A választási iroda szerint a belügy hibás nyilvántartása miatt csúszott be a dupla baki – írja a Hvg.

A halott nagymamát és szomszédját az előző választásokra nem hívták meg 

A halott nagymamát értesítették, hogy felvették a szavazóköri névjegyzékbe, illetve arról is, hogy hol és hogyan szavazhat június 9-én. Ráadásul a család szomszédja is kapott érsítőt, akiről, mint kiderült még az 1980-as években egy másik országba költözött – vagyis évtizedek óta nem lakik már a kiértesített a címen, de ez még semmi:

a szomszéd egy 1908-ban született férfi.

Már 116 éves lenne. Ráadásul mindketten bolgár származásúak voltak, a nagymama bolgár állampolgárként élt Magyarországon, de így is szavazati joga volt az önkormányzati választásokon.

A család levelére a Választási Információs Szolgálat válaszolt, amely szerint az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban szerepeltek hibásan. Mivel „az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze”, ők automatikusan küldték a kötelező postát. „A körülmények orvoslása érdekében felvettük a kapcsolatot a Belügyminisztérium munkatársaival, hogy további kellemetlenség ne érje Önöket”, ennek eredményeképpen azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindkét ügyben pontosítani fogják a nyilvántartásukat” – közölték.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztálya szintén az államigazgatástól szokatlan gyorsasággal válaszolt a hozzájuk is eljuttatott panaszra: törölték a helytelen adatokat a nyilvántartásból. A panaszos ugyanakkor továbbra sem érti, hogyan bukkant fel váratlanul a nagymama a választói adatbázisban ennyi évvel a halála után, ugyanis elmondása szerint eddig egyszer sem fordult elő, hogy az elhunyt rokont bármelyik bármelyik választásra meginvitálták volna, vagy a belügyi – ezek szerint hibás – adatok alapján más szervezet kereste volna.

Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja jelezte, tájékoztatást fog azért kérni az NVI elnökétől arról, hogy 2019-ben mi lett a 2017-ben elhunyt nagymama választási értesítőjének postai sorsa az irattári adatok alapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pesti Hírlap archív)