kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 1 hete

Több lányt az informatikába: sokszor a tanárokkal és a szülőkkel kell küzdeni

Bár a tendencia javulást mutat, még mindig bátorítani, biztatni kell a fiatal lányokat, hogy az úgy nevezett STEM szakmák vagyis a tudomány, a technológia, a matematika vagy éppen mérnöki területen tanuljanak tovább, aztán pedig ezekben a munkakörökben építsenek karriert. Ezen szemléletváltás érdekében szervezi meg a Nők a Tudományban Egyesület már 13. éve a Lányok Napját, amikor a fiatalok betekinthetnek olyan munkahelyekre, ahol ezt a tudást használják a mindennapokban. Két telekommunikációs cég -, a Yettel és a CETIN Hungary - már harmadszor vesz részt az április 25-én megrendezésre kerülő pályaorientációs programban. A HR igazgatókkal beszélgettünk a kihívásokról.

Szalai Enikő Yettel vezérigazgató-helyettes-

Nem női pálya?

Hiába a javuló tendencia, előfordul, hogy éppen a szülők és a tanárok törik le a fiatal lányok érdeklődését a reál vagy STEM területek (ez a science - tudomány, a technology-technológia, az engineering - mérnöki terület és a mathematics- matematika betűszava) iránt, mondja Szalai Enikő, a Yettel HR vezérigazgató-helyettese. „Akármennyire is javul a tendencia, és egyre elfogadottabb, hogy nők is dolgoznak az IT-technológia területén, a mai napig előfordul, hogy a tizenéves lányokat akár szüleik, akár tanáraik lebeszélik arról, hogy ilyen irányban tanuljanak tovább, mondván, hogy az nem „női” pálya. Ezért is örülünk annak, hogy idén már harmadik alkalommal csatlakozunk a Lányok Napjához, mert a program során testközelből ismerhetnek meg olyan munkaköröket a fiatalok, amelyekkel nagy valószínűséggel egyébként nem lenne lehetőségük találkozni. Az mindenkinek evidens, hogy SMS-t ír, csetel vagy telefonál a mobilján, de hogy e mögött milyen sok terület összehangolt munkája áll, azt talán csak kevesen sejtik. Ebbe engedünk betekintést egy nap erejéig. Abban bízunk, hogy ha megmutatjuk a diákoknak, hogyan dolgozunk és megismertetjük őket a mobiltechnológia világával, akkor a nálunk szerzett tapasztalataikat később majd a pályaválasztás és a munkakeresés során is figyelembe tudják venni.”

Erdélyi Emőke, a CETIN Hungary HR igazgatója is a támogató környezet hiányát emelte ki, illetve azt, hogy mivel a pályaválasztás leggyakrabban már a középiskolában eldől, ezért fontos ebben a korosztályban az érdeklődő lányok támogatása, és a jó példák megmutatása. „A jelenleg inkább férfiak által dominált területen ez különösen igaz a nőkre. Mindezt az is igazolja, hogy Magyarországon a nők aránya a foglalkoztatásban 47 százalék, az információtechnológia, telekommunikáció területén viszont nem éri el a 31 százalékot (KSH, 2023-ra vonatkozóan)”.

Erdélyi Emőke a Cetin Hungary HR igazgatója
Erdélyi Emőke a Cetin Hungary HR igazgatója: Már a középiskolában meg kell mutatni a lányoknak a karrierutakat

 

Mivel a világ, a technológia és ezzel együtt a munkaerőpiac is rendkívül gyorsan változik, ezért a HR vezetők szerint a folyamatos tanulásra, a rugalmasságra és az olyan képességekre kell helyezni a hangsúlyt, amelyekre mindig szükség lesz, még a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése mellett is. „Ilyen interperszonális képességek és készségek például a nem rutinszerű problémamegoldás, az alkalmazkodóképesség, a komplex kommunikációs és társas készségek. Ezen felül még kiemelten fontos a megfelelő önismeret és önbizalom, ezek segítenek abban, hogy jobban megértsük magunkat, hatékonyabban végezzük a munkákat, jobb kapcsolatokat teremtsünk” – hangsúlyozta Erdélyi Emőke.

Ha az egyéni érdeklődést és a munka világának igényeit, az aktuális trendeket sikerül ötvözni, az a legszerencsésebb helyzet, bár a jövőben szükséges készségeket, képességeket még így is nehéz megjósolni Szalai Enikő szerint. Hiszen, mint mondta: „Jellemzően azok lehetnek különösen sikeresek, akik a meglévő készségeikre építve nyitottak az újdonságokra, és hajlandóak a kísérletezésre, önálló tanulásra, változásra. A mobiltechnológia világát nézve nem könnyű jósolni, hiszen ki gondolta volna 20 évvel ezelőtt, hogy egyszer majd a telefonunkon olvassuk a híreket vagy a mobilunkkal buszbérletet és parkolójegyet vásárolunk?”

Fenntarthatóság, munkakörnyezet, mesterséges intelligencia

Arra a kérdésre, hogy mivel lehet megszólítani a fiatalokat és különösen a fiatal lányokat a technológiai szakmák számára a HR igazgatók számos tényezőt kiemeltek. Szalai Enikő HR vezérigazgató-helyettes többek között a fenntarthatóságot említette, hogy a fiatalok számára fontos, hogy mit tesz a munkahelyük a környezetért és mindezt milyen munkakörnyezetben teszi. Emellett fontos számukra a rugalmas munkarend, a sokszínű, befogadó környezet és a fejlődés lehetősége. „A fiatal nőknek - akárcsak a férfiaknak - fontos az is, hogy milyen fejlődési lehetőségeket kínál egy vállalat – ez lehet egy aktuális projekten szerzett munkatapasztalat, vagy akár a formális képzések, tanúsítványok megszerzésének lehetősége. Azt látjuk, hogy az utóbbi az IT-munkakörökre pályázók esetében egyértelműen döntési kritériumnak számít. Törekszünk arra, hogy a hozzánk érkező fiatalok a munkájuk során az olyan izgalmas, új területekbe is betekintést nyerjenek, mint a mesterséges intelligencia; ennek érdekében például nemrég létrehoztunk egy AI-squadot, amelyben a munkavállalók az AI használatával kísérleteznek. De említhetném az ügyfélszolgálat területét is, ahol jelenleg egy, a mesterséges intelligenciára alapuló megoldást tesztelünk. A visszajelzések alapján ezek nagyon erős motivációt jelentenek azok számára, akik egyéni érdeklődésük révén elkötelezettek a téma iránt.”

Erdélyi Emőke pedig a cég célzott mentorprogramját emelte ki: „Beindítottuk a STEMpowered by CETIN nevű mentorprogramunkat, amely a pályaválasztás előtt álló középiskolás lányoknak mutat olyan alternatívát, amelyre ritkán vagy egyáltalán nem gondolnak, és segít az előttük álló korlátok lebontásában. (…) A cégen belül mentorprogramot működtetünk, és sok gyakornokunk is van, a legkülönbözőbb pozíciókban. Valamint több olyan kollégánk, akik még gyakornokként csatlakoztak hozzánk.”

Idén április 25-én csütörtökön rendezi meg a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja elnevezésű programot. 19 településen több mint 60 programmal várják a 12-18 éves lányokat. Több helyszínen ismerkedhetnek a robotikával vagy a mesterséges intelligencia alapjaival, kipróbálhatják az élményautózást, megtekinthetik, milyen egy baleseti helyszínelés drónokkal, vagy éppen betekintést nyerhetnek abba, hogyan tervezik meg a gépészmérnökök azokat az autómotorokat, amelyek csak évek múlva kerülnek az utakra. Olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy milyen a fenntartható repülés, mi történik pontosan egy kibertámadásnál, vagy hogyan telik egy női CEO (Chief Executive Officer - vezérigazgató) napja egy IT cégnél. A programok ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek, amit a lanyoknapja.hu/programlista oldalon tehetnek meg az érdeklődők.

A fiatal lányok számára továbbá inspiráló lehet, ha női vezetőket látnak egy szervezetben, ami megmutatja, hogy milyen karrierutat járhatnak be akár a STEM szakmákban is. „A CETIN a technológiai szektorban, ráadásul a B2B területen működik. Mégis elmondhatjuk, hogy a vállalatunknál több női vezető dolgozik, és női vezérigazgató áll a vállalatunk élén is. Ezzel a példával remek lehetőséget mutathatunk azoknak a lányoknak, akik még pályaválasztás előtt állnak. A női vezetők jelenléte inspiráló lehet, és rávilágíthat arra, hogy a technológiai szektorban is sikeres karriert lehet építeni, függetlenül a nemtől” – folytatta Erdélyi Emőke.

Szalai Enikő a belső karrierút és akár karrierváltás lehetőségét említette meg: „Aki ambíciózus és szeret tanulni, fejlődni, annak a vállalaton belül egy karrierprogram keretében segítünk, hogy előrébb tudjon lépni. A szervezeten belül fontos, hogy ha egy frissen meghirdetett pozícióra házon belül is megvan a tudás és a kompetencia, akkor megadjuk a lehetőséget az előrelépésre. De számos példa van nálunk arra is, hogy ha valaki nyitott, akkor egy bizonyos területen eltöltött idő után, megfelelő átképzést követően a vállalat egy egészen másik területén folytatja a karrierjét.”

Mindkét HR igazgató kiemelte a diverz, sokszínű, befogadó szervezet előnyeit, amely a munkavállalói jólléten túl az üzleti teljesítményre és a vállalat innovációs potenciáljára és alkalmazkodóképességére is pozitív hatással van. A gyorsan változó világban pedig az is fontos, hogy bizonyos értékeket tartósan képviselni tudjanak a munkáltatók. Ennek egyik alapja, hogy ha olyan munkát tud valaki végezni, életkortól függetlenül, aminek értelme, értéke van, és hatással van a világra.

A nyitóképen Szalai Enikő, a Yettel vezérigazgató-helyettese

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A szexi pozíciónevek csapdája

Tudja mi a különbség a sales manager, a business development manager és account manager munkakörök között? A gyakorlatban nem sok: az... Teljes cikk

Több lányt az informatikába: sokszor a tanárokkal és a szülőkkel kell küzdeni

Bár a tendencia javulást mutat, még mindig bátorítani, biztatni kell a fiatal lányokat, hogy az úgy nevezett STEM szakmák vagyis a tudomány, a... Teljes cikk

Kalauzok nélkül: a MÁV teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek

A MÁV éppen teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek. A Vasutasok Szakszervezetének képviselője úgy gondolja, ez... Teljes cikk