Az év elején ismét meglódult az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma, a csúcsdöntés azonban elmaradt, nem sikerült túlszárnyalni a 2023 júliusában felállított rekordot, ami vélhetően a szokásosnál gyengébb síszezonnak tulajdonítható.

A legfrissebb statisztikák szerint Ausztriában

  • januárban 124 820, 
  • februárban 126 169, 
  • márciusban 124 158 magyar állampolgárt foglalkoztattak.

Ezek a számok jóval magasabbak ugyan, mint a tavaly őszi 119 ezer fő körüli értékek, és elmaradnak a júliusi történelmi csúcstól, amelyet mintegy ötszáz fővel magasabban, 126 656-on regisztráltak.

A magyarok száma rendszerint a nyári és a téli idegenforgalmi szezon idején dönt új és új rekordot, bár nyáron gyakrabban, mint télen. 

Honfitársaink hagyományosan nagy számban dolgoznak a turizmusban és a kapcsolódó szektorokban, valamint ott, ahová lehet ingázni is Magyarországról.

A magyar foglalkoztatottak száma továbbra is kissé elmarad a németekétől, bár már volt rá példa, hogy átmenetileg utolértük őket. Most februárban azonban a német vendégmunkások száma majdnem elérte a 128 ezret, közel kétezerrel volt magasabb. A trendvonalak alapján nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb honfitársaink átveszik a vezetést, többen lesznek az osztrák munkaerő-piacon mindenki másnál – írja a privatbankár.hu.