Az utolsó akadály is elhárult az orosz támadással szemben védekező Ukrajna amerikai támogatásának folytatásában, mert a Képviselőház után a Szenátus is jóváhagyta a több mint 60 milliárd dolláros csomagot.

A Donald Trump vezette republikánusok ellenállása miatt hónapokig blokkolt segélycsomagot végül nagy többséggel fogadták el, a 100 közül 79 szenátor támogatta a javaslatot.

A szavazás után Joe Biden elnök rögtön bejelentette, hogy aláírja a törvényt. A demokrata politikus világossá tette, hogy az első fegyverszállítmányokat már a héten elindítják.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a támogatásért, amely szavai szerint létfontosságú az Oroszország elleni védekezésben.

A szavazás megerősíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is a szabad világ vezetője

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Az Egyesült Államok Ukrajna első számú támogatója, az orosz támadás 2022 februári megindítása óta több mint 44 dollár értékben segítette fegyverekkel a védekezést. A republikánusok azonban a novemberi elnökválasztással és az ukrajnai háború elhúzódásával egyre inkább megkérdőjelezik a Biden-adminisztráció irányvonalát, és hosszú ideig tartott meggyőzni őket az egyre súlyosabb hadianyag-hiánnyal küszködő ukrán hadsereg támogatásának folytatásáról – írja az n-tv.de német hírportál.