Két év börtön is kaphatnának a gyermekvédelmi dolgozók – itt a Fidesz törvénycsomagja

Két év börtön is kaphatnának a gyermekvédelmi dolgozók – itt a Fidesz törvénycsomagja

Kocsis Máté a parlamentben (Fotó: a politikus Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedd este a Facebook-oldalán. Azt írta, a törvénycsomag értelmében tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt. Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt – írta.

A jogszabály szerint akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van. Továbbá szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetik alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek. A frakcióvezető megjegyezte: a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrniük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük. Kocsis Máté bejegyzése szerint a javaslat értelmében egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait.

A csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól, ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta „szűrt internetet” kérhetnek a gyermekeiknek, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők – tette hozzá.

Szintén kedden, még délután Magyar Péter bejelentette, hogy tüntetést szervez péntekre a Belügyminisztérium elé, hogy ott követeljék Pintér Sándor lemondását és a kormány távozását. „Elég volt, megvédjük a gyermekeinket egy olyan kormánytól, amely kereszténynek hazudja magát, de két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól. Kitüntette a gyanúsítottat, kegyelmet adott az elítéltnek, és nem kért bocsánatot, hanem ehelyett álságos Alaptörvény-módosításokat ígérget, miközben újra és újra megtörténik a szörnyűség az intézetek négy fala között” – fogalmazott Pécsett.