„Orbán Viktor majd megoldja a lakhatásunkat”

„Orbán Viktor majd megoldja a lakhatásunkat”

A józsefvárosi Diószegi utca egyik olyan háza, amit kisajátítana az állam (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Ha ez az EU, akkor tegyenek minket vagonokba, aztán vigyenek ki Ukrajnába. Nem igaz, hogy nem tudják megoldani ezt a helyzetet, ha akarják – mondja Bányai Józsefné Budapesten, a VIII. kerületi Diószegi Sámuel utca egyik kapualjában, miután hazatért a vásárlásból. 

Egy április 2-ai törvénytervezet miatt véletlenül derült ki, hogy a magyar állam tíz épületet – köztük egy iskolát – sajátítana ki az utcában és környékén. Ezeknek a házaknak a helyén létesülne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanárképző központja. Jelen állás szerint az itt lakó 210 családnak október végéig mennie kell. Csak azt nem tudni, hova.

Bányai Józsefné békásmegyeri panelből költözött ide úgy harminc évvel ezelőtt, az allergiája miatt. Nem jött be a számítása, légúti panaszai nem enyhültek a téglaházban. Ebben szerinte az is szerepet játszott, hogy hét évig ázott a lakása valami falon belüli csőtörés miatt. Amennyire tudta, felújította kis önkormányzati bérleményét, mindvégig rendesen fizette a rezsit és a lakbért. Ami pénzt utóbbira befizetett, abból szerinte meg lehetne oldani a lakhatását máshol. De – beszélik – csere önkormányzati lakás nincsen, ha az állam ad, akkor vidéken ad, oda meg 75 éves fejjel, rossz egészségügyi állapotban nem akar költözni. – Amikor betyáros idők járták erre, amikor prostikkal és drogosokkal volt tele a környék, kibírtuk. Pedig mennyit zaklattak! Volt, hogy becsöngetett egy fiatalasszony, rejtsem el őket, mert razziázik a rendőrség. Most, hogy nagyjából rend van, és csak a legmegbízhatóbb lakók maradtak, most akarnak kitenni minket? – kérdezi.

• Hogyan élik meg a helyzetet a helyiek?
• Egyáltalán, milyen körülmények között élnek ott?
• Mit tud tenni az önkormányzat?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!