Nem a vagyon felhalmozása lenne napjaink legfőbb mozgatórugója?

Nem a vagyon felhalmozása lenne napjaink legfőbb mozgatórugója?

Hartmut Rosa: A kezelhetetlen. (Fotó: Molnár Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszámlálhatatlan könyvet írtak már a kapitalizmus és úgy általában a modern világ fenntarthatatlanságáról, illetve arról, hogy egy rendszer, amelyet kizárólag a folytonos, végeláthatatlan növekedés tud stabilizálni, előbb-utóbb az összeomláshoz vezet. Hartmut Rosa, a Jénai Egyetem szociológiaprofesszorának elmélete (amire gyakran rezonanciaelméletként is szoktak hivatkozni) azonban különbözik a legtöbb mordernitásmagyarázó teóriától, hiszen nem a vagyon felhalmozását, hanem az ellenőrizhetőség, a szabályozhatóság hajszolását tartja napjaink legfontosabb mozgatórugójának. Erről az elméletről szól A kezelhetetlen című könyve.

Rosa szerint az ember leküzdhetetlen vágya, hogy a világban mindent ellenőrizhetővé és kiszámíthatóvá tegyen, amihez akkor juthat hozzá, amikor csak akar, és azonnal eldobhatja, ha ráunt. A szociológus szerint ezt a törekvésünket tükrözi a természet mind teljesebb meghódítása, a bolygó erőforrásainak kiaknázása, de a lépésszámunk és az elfogyasztott kalóriáink rögzítése is, illetve az a vágyunk, hogy mindent hasznossá tegyünk saját magunk számára, amivel csak találkozunk. Bizonyos értelemben agressziót követünk el ezzel a világon, illetve saját testünkön, hiszen az ellenőrzési vágyunkkal le akarunk igázni mindent.

A szerző érvelése szerint négy fő módon igyekszünk ellenőrizni a világ minden elemét: megpróbálunk mindent láthatóvá, elérhetővé, irányíthatóvá és hasznossá tenni. Csakhogy eközben, paradox módon, a világ és a természet visszahúzódott, elnémult számunkra. Elidegenedtünk a környezettől, amelyet minden erőfeszítésünk ellenére sem vagyunk képesek kontrollálni. Bár ez ritkán tudatosul bennünk, a kutató szerint mégis ezen elidegenedéstől, elnémulástól való félelem tüzeli az emberiség szorongását és depresszióba süllyedését.

Ebből a zsákutcából kínál kiutat a „rezonancia”, vagyis amikor mégis kapcsolatba kerülünk az egyébként megközelíthetetlennek, megfejthetetlennek tűnő világgal. El kell fogadnunk azonban, hogy ez a kapcsolat, természeténél fogva, ugyancsak kiszámíthatatlan lesz. A rezonanciát nem kényszeríthetjük, nem akadályozhatjuk meg és nem is irányíthatjuk semmilyen módon. De a legfontosabb, hogy a javak kapitalizmusban megszokott felhalmozásával ellentétben a rezonanciát nem lehet öszszegyűjteni, későbbre tartalékolni vagy feljavítani. Csak akkor élvezhetjük, ha átadjuk magunkat a kezelhetetlennel ápolt kapcsolatunknak.

Hartmut Rosa: A kezelhetetlen. Ford.: Csordás Gábor. Typotex, 2024. 4200 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/15. számában jelent meg április 12-én.