Az év nagy részében 2 500-3 500 fő között mozog a havi diákmunkavállalói létszám, míg nyárra – jelentős részben a felszabaduló középiskolásoknak köszönhetően – 3 000-4 500-ra emelkedik ez a szám – írja a Pénzcentrum.

Másody Szabolcs, MŰISZ Iskolaszövetkezet vezetője szerint a diákok motivációi rendkívül heterogének: sokan a nyelvtanulás, a szakmai fejlődés vagy épp egy utazásra összegyűjtendő célösszeg miatt vállalnak munkát. 

Az utóbbi években egyre gyakoribbá válik, hogy a fiatalok a későbbi karrierterveikkel összhangban, a saját érdeklődésüknek megfelelően helyezkednek el. 

A nyári munka mítosza

A szakértők szerint manapság már nem annyira jellemzőek a szezonális diákmunkák.  Göbl Róbert, a Mind- Diák Szövetkezet elnöke  mindössze 15-20 százalékkal több tanuló – elsősorban az olyan szezonális területeken, mint a mezőgazdaság, a turizmus vagy a vendéglátás  –  vállal csak a nyári szezonban állást.

A tanulók nagyrésze az irodai munkákat választja. A munkáltatók nyári szabadságok miatt a előszeretettel vesznek fel szakmai végzettséget nem igénylő részfeladatokra diákmunkavállalókat.  Azonban a MŰISZ Iskolaszövetkezet elnöke szerint mivel:

manapság az emberek nem csak nyáron mennek szabadságra, és ezért ez a tendencia az év többi hónapjaira is eloszlik. Néha előfordul, hogy egy már korábban is kínált irodai munkára a korábbinál.

Göbl Róbert, a Mind- Diák Szövetkezet elnöke elmondta, hogy a gyakornoki munkák vezetik a népszerűség listát. Ezentúl az általános adminisztratív, kereskedelmi és áruházi munkák iránt  is nagy az érdeklődés. Ezeket követik a turisztikai, sokszor idegennyelv-tudást igénylő feladatok elváró állások.

A legjobban az IT fizet 

A diákmunka esetében is nettó bérként a teljes fizetés megkapják a 25 év alatti munkavállalók. Sok esetben többen keresnek a diák státuszú munkavállalók, mint az őket tanító pedagógusok. 

A legrosszabbul fizetett: könnyű fizikai, betanított munkák esetében se kereshet egy diák 1 534 Ft/óra összegnél (a minimum órabérnél) kevesebbet. A bérezés tekintetében fontos választó vonal, hogy az adott munka igényel-e valamilyen előképzettséget. 

Másody Szabolcs elmondta, hogy a szakmai tudást nem igénylő állások esetében 1800 forint körül mozog az óránkénti átlagbér, míg a speciális tudást igénylő munkáknak 3500 forint körüli az óradíja.

A gyakornoki munkák a jobban fizetett állások között vannak. A Mind-Diák Szövetkezetnél a 1 874 – 2 500 Ft/óra között mozognak a gyakornoki bérek. Az informatikai munkák esetében 3 000 -5 000 forintos óradíj között mozog a bérezés, ugyanez érvényes az idegennyelv ismeretét feltételező állásokra. 

Az IT-szektorban dolgozó diákmunkavállalók egy hét alatt akár 200 000 forintot is kereshetnek.

Továbbra is Budapest a központ 

Arányosan a fővárosban a legnagyobb diákmunkák kínálata és Budapesten az átlagos órabér is magasabb, mint a vidéki munkák esetében. Göbl Róbert elmondta, hogy Budapestre és a vonzáskörzetébe csoportosul a Mind-Diák megrendeléseinek a majd 50 százaléka. 

Azonban a várakozások szerint az iparosodott vidéki városban is csúcsokat dönthet a 2024-es nyári diákfoglalkoztatás. Másrészt a diákmunkák piacán is egyre elterjedtebbek az online munkavállalási lehetőségek. 

Elindult a verseny a munkaerőpiaci aranytartalékért

Meredeken emelkedik a diákok foglalkoztatottsága és órabére, egyre több területen számítanak kedvelt munkavállalónak.Ha érdeklik a részletek