Balatoni nyaralás: van olyan település, ahol harmadával drágultak a szállásárak

  • narancs.hu
  • 2024. április 23.

Gazdaság

A leginkább az apartmanok ára emelkedett a tó körüli településeken.  

Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a szállásárak a Balatonnál – derül ki a Pénzcentrum összesítéséből.

A lap a Szallas.hu válasza alapján azt írja, 2024-ben az április 17-ig megtett nyári előfoglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számítva az átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12 429 Ft, amely tavalyhoz képest – ugyanezt az időszakot vizsgálva – közel 10 százalékos növekedést jelent. 

A legnagyobb áremelkedés Balatonalmádiban ment végbe, ahol tavaly átlagosan 11 198 Ft/fő/éjszaka áron foglaltak az év elejétől április közepéig, ez 2024-re 14 421 forintra emelkedett, ami 28,78 százalékos drágulást jelent, vagyis közel harmadával emelkedtek a szállásárak.

Almádi után a drágulási sorrendben a második helyen Balatonfüred áll 17,31 százalékos emelkedéssel, a harmadik pedig Keszthely, ahol 15,48 százalékkal kerültek többe az előfoglalt szállások, mint tavaly a vizsgált időszakban. Összességében a 10 legkedveltebb balatoni üdülőtelepülésen 9,68 százalékkal emelkedtek a szállásárak.

A szállásfoglaló oldal hozzátette, egy-egy település átlagárait is befolyásolja, hogy a szálláskínálatban milyen arányban vannak a különböző szállástípusok (hotel, apartman stb.) és kategóriák (pl. 4-5 csillagos hotelek), és mit választanak a vendégek, emellett hangsúlyozták, hogy ez egy pillanatnyi állás. Ez azt jelenti, hogy a bentlévő foglalásokból számoltak, ezek esetében jelenleg az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt látunk, amikor már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek, hiszen elfogytak az olcsóbb helyek.

Szállástípusonként a legnagyobb mértékben az apartmanok ára emelkedett (11,31 százalékkal, 9 503 Ft/fő/éjről 10 578 Ft/fő/éjre), míg a hotelek és a panziók esetében 7 százalék alatti az áremelkedés mértéke.

A portál szerint az eddigi balatoni nyári foglalások zöme egyelőre júliusra és augusztusra szól, a június iránt egyelőre kisebb a kereslet, de általánosnak mondható, hogy a júliusi és augusztusi dátumokat foglalják előre a nyári hónapok közül nagyobb mértékben, és idén erős trendnek látszik a last minute foglalás, ezzel magyarázható, hogy egyébként az előző évekhez hasonlóan a júniusi dátumok iránt még nem indult meg a kiugró kereslet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk