Peking segítsége jelenleg elengedhetetlen az orosz hadiipar szinten tartása érdekében. Kína ugyanis az elektronikus áramkörök, repülőgép-alkatrészek és egyéb szerszámgépek fő beszállítója Moszkva számára — írja a Meduza.

2023-ban az Oroszország által importált chipek 90 százaléka Kínából származott, ezeket később rakéták, harckocsik és repülőgépek gyártásához használták fel.

A bankok kulcsfontosságú közvetítőként szolgálnak az Oroszországba irányuló kereskedelmi export során, hiszen feldolgozzák a fizetéseket és hitelt nyújtanak az ügyfélvállalatoknak a kereskedelmi tranzakciókhoz mutat rá a The New York Times. 

 A szankciók miatt fennáll az eshetőség, hogy Peking elveszíti a dollárhoz való hozzáférését, emiatt pedig romlana az Európával való kereskedelmi kapcsolata. 

A szankciók bevezetése jelenleg csak „B opció” arra az esetre, ha a diplomáciai eszközök nem lennének elég meggyőzőek.

Az elmúlt hetekben Washington informális beszélgetések során fokozta a nyomást Peking irányába, és figyelmeztette az ázsiai országot, hogy kész fellépni a kínai bankok irányába. Kifejtették, hogy remélik a megszorítások bevezetése elkerülhető, hiszen azzal akár a törékeny fegyverszünetet is megzavarhatják a két ország között. 

További figyelmeztetések jegyében Anthony Blinken amerikai külügyminiszter április 24-26 között Kínába látogat. 

 

Kína Oroszországot választja

Egyre nagyobb forgalmat bonyolít le a két ország egymással: Kína külügyminisztere szerint elmélyültek a stratégiai kapcsolatok Kína és Oroszország között.Bővebben--->