A kormány szerdán dönt majd az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Index kérdésére annyit jegyzett meg, hogy ő a beavatkozást fogja javasolni szerdán a kabinetnek.

A miniszter elmondta, hogy a javaslata és az intézkedés konkrétumainak kialakítása jelenleg is zajlik. „A régiós átlag nagyon fontos szerepet kap a javaslatban, hogy a korábbi egyezségünket betartassuk” – szögezte le a tárcavezető.

Az adócsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre leszögezte, hogy a magyar adótartalom régiós szinten átlagos:

A régiós átlaghoz képest a magas árakat nem az adótartalom indokolja

– fogalmazott a miniszter. Megjegyezte továbbá, hogy ha csökkentik a két üzemanyagfajta profittartalmát, akkor az nem azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek veszteségesen kell értékesíteniük az üzemanyagokat.

„Kibontjuk az árakat, és megnézzük, hogy ki a hibás”. Aki a hibás, az fog fizetni” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy beavatkozás esetén nem fél-e ellátási problémáktól, kijelentette: benzinár esetén 3, míg a gázolaj esetén 5 százalékkal tér el a régiós átlagtól az üzemanyagár.

Ha jól tudom, a benzin esetén változatlan marad az ár, de a gázolajnál 8 forint csökkentést hajtanak most végre. Ez sem véletlen

– mondta utalva arra, hogy a korábbi nyilatkozatainak most jöhet meg az eredménye. Majd azt mondta, a gázolajnál történő csökkenés ráadásul azzal áll szemben, hogy az olajárak felfelé indultak a közel-keleti konfliktus miatt. Majd leszögezte:

„ez jó példa arra, hogy a kiskereskedők érzik, hogy túl nagy árral dolgoznak, pedig a kormány erről még csak kommunikált.”