Buszon maradt a százmilliós kölcsön, nyomoznak Mészáros üzlettársa ellen

Buszon maradt a százmilliós kölcsön, nyomoznak Mészáros üzlettársa ellen

Sándor István, „Papa” még 2015-ben a Jozef Rohác-peren (Fotó: MTI/Marjai János)

Közel százmilliós kölcsön, csődeljárással takarózó adós és egy elszánt magánnyomozó – nem mindennapi történettel kopogtattak szerkesztőségünk ajtaján. Az ügyet csak érdekesebbé teszi, hogy az adós egy Mészáros Lőrinc köreiből ismert vállalkozó cége, az összeget behajtani igyekvő detektív pedig az olajügyek feltárásával országos hírnevet szerző Sándor István, a „Papa”.

A tartozás miatt a magánnyomozó kereste meg a Magyar Hangot; megbízója engedélyével jegyzőkönyvek, céges beszámolók tucatjait néztük át. Az iratokból megkérdőjelezhető szabályosságú tranzakciókat ismerhettünk meg – és a NER-ben kedvelt, de projektjeivel pengeélen táncoló üzletember, Csűrös Sándor portréja is kirajzolódott.

Az események megértéséhez vissza kell mennünk 2019-ig. Egy befuccsolt üzlet – és közpénzmilliárdokkal kitömött buszgyártó, az Ikarus Egyedi Kft. csődje – után Csűrös Sándor egyik társaságánál 40 darab buszváz halmozódott fel. Az üzletember úgy döntött, a vázakat felhasználva saját járművekkel hódítja meg a hazai piacot.

• Hogyan jutunk el 40, raktáron porosodó buszváztól egy új befektetés, majd egy 90 milliós, rövid lejáratú kölcsön ötletéig?
• 
Miben állapodott meg a hitelező Kft. Csűrös vállalkozásával, és mikor jöttek rá, hogy az adós nem tud vagy nem is akar fizetni?
• 
Milyen csődeljárási fordulat hozta igazán nehéz helyzetbe a kölcsönt adó céget, és milyen alkut sejtenek a jogi kelepce mögött?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!