Az április 17-ig megtett nyári előfoglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számítva az átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12 429 forint, ami tavalyhoz képest közel 10 százalékos növekedést jelent. 

A  legnépszerűbb balatoni települések közül mindenhol drágultak a szállások:

A szezonhoz közeledve tovább drágulhatnak a szállások, hiszen foglalások közül egyelőre az apartmanokat a népszerűbbek, de ha elfogynak az olcsóbb helyek, már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek

- írta a penzcentrum.hu a Szállás.hu adataira hivatkozva.

balatoni szállások árának alakulását szállástípusonként vizsgálva:

Legnagyobb mértékben az apartmanok ára emelkedett (11,31 százalékkal, 9 503 Ft/fő/éjről 10 578 Ft/fő/éjre) viszont a hotelek és a panziók esetében 7 százalék alatti az áremelkedés mértéke.

A portál szerint az eddigi balatoni nyári foglalások zöme júliusra (47 százalék) és augusztusra (34 százalék) szól, a június (17 százalék) iránt egyelőre kisebb a kereslet.

Általánosnak mondható, hogy a júliusi és augusztusi dátumokat foglalják előre a nyári hónapok közül nagyobb mértékben.

De idén erős trendnek látszik a last minute foglalás is, az év eddigi részében a foglalások jelentős részét a leutazás dátumához közel, 1 hónappal vagy annál kisebb időablakkal tették meg, ezzel magyarázható, hogy egyébként az előző évekhez hasonlóan a júniusi dátumok iránt még nem indult meg a kiugró kereslet .