A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz

A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz
Forrás: Victoria Shes / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.

1. Nincs meg a megfelelő hőfok

Már az elején elronthatunk mindent, ha nem hagyjuk bemelegedni a sütőt, és kapkodva tesszük rá a hideg felületre az ételt. A hús ilyenkor kívül ropogós, de belül nyers marad, ezért érdemes szénnel való sütés esetén legalább 20 percet várni a megfelelő hőfok eléréséhez.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

2. Beolajozod a grillrácsot

Ne! A lecsöpögő olaj könnyen lángra kap, és túlzottan megpörköli az ételeket, ezért mindig közvetlenül az alapanyagra kenjük fel. Érthető, hogy szükség van valamire, ami által nem ragad a rácsra a hús, de ez esetben inkább használjunk zsírt!

3. Átesik a rácson az étel

Mindig számolj vele, hogy a hőkezelés hatására az ételek alakja megváltozik, és a lecsökkent térfogat miatt könnyen válik a lángok martalékává.

Kép
forrás: Paul Hermann / Unsplash

4. Túl sok a láng

A lobogó tűz látványa megnyugtató, az viszont már nem, ha szénné ég az étel. Alapszabály, hogy parázson sütünk, azonban vannak fogások, amiket közvetlen lángon készítünk el, ezeknek a sütési ideje lehetőleg ne haladja meg a 20 percet.

5. Sietsz a szósszal

Amennyiben nem a pácolást választottuk, hanem a sütés közben szeretnénk ízesíteni az ételt, érdemes megvárni az elkészülés előtti pillanatokat. A barbecue szósz a cukortartalma miatt csúnyán ráéghet az ételre, ha túl korán kenjük fel a húsra.

6. Szobahőmérsékletű húst teszel a rácsra

Ne csináld. Csirkénél még hagyján, de egy steaknél sokat számít, hogy hidegen rakd a grillre! Sokkal jobban tudod ezáltal majd szabályozni a hőmérsékletét, mert nem fog pillanatok alatt túlsülni.

Kép
forrás: Marek Mucha / Unsplash

7. Egyfolytában forgatod az ételt!

A tűzön grillezésnél a leggyakoribb hiba, ha túlzásba viszed az ételek mozgatását. Egy vékonyabb szelet húst vagy zöldséget elég a sütés felénél átfordítani, így az íze és az állaga is jobb marad.

8. Ráragad a hús a hurkapálcára

Saslik esetén különösen dühítő, de szerencsére erre is van megoldás. Az egyik természetesen, ha fém pálcával dolgozunk, de ha a hagyományos módszer áll a rendelkezésünkre, érdemes pár óráig vízben áztatni a hurkapálcákat.

9. Felvágod a húst sütés közben

Természetes, hogy látni akarjuk hol tartunk a sütéssel, de ezzel a lépéssel csak kiszárítjuk a húst a vágás mentén, valamint nem is kapunk pontosan képet az eredményről, mert a pihentetés folyamatát kihagytuk. A tökéletes steak elkészítéséhez mindenképp érdemes beruházni egy pár ezer forintos maghőmérőre.

10. Nem hagyod pihenni a húst

Elesni a célegyenesben a legrosszabb. Bármennyire éhes a társaság, bármennyire is szeretnél már tálalni, mindenképp várj sütés után legalább 15 percet, mert a grillezés esszenciája veszik el, ha rácsról való levétel után már tálalni akarsz. Az ételek szaftosságának, textúrájának is jót tesz egy kis türelem.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Életmód

Öt stressznyelv létezik: a tiéd vajon melyik?

A szeretetnyelvekről már mindenki hallott, de adja magát, hogy akkor stressznyelv is létezik. Te hogyan kezeled a feszültséget?

Kép
Életmód

Potencianövelő ételek a férfiasság fokozásához

A férfiasság fokozása természetes módon? Lehetetlennek tűnik, ugye? Pedig némi étrendváltoztatással lehetséges.

Kép
Tech

Darth Vader vagy a Halálcsillag vigyázzon a telefonodra?

A Star Wars-nap alkalmából megérkeztek a Casetify témába vágó tokjai.

Kép
Szórakozás

Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!

Kép
Jármű

Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari

A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!