Tech
A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz
Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.
1. Nincs meg a megfelelő hőfok
Már az elején elronthatunk mindent, ha nem hagyjuk bemelegedni a sütőt, és kapkodva tesszük rá a hideg felületre az ételt. A hús ilyenkor kívül ropogós, de belül nyers marad, ezért érdemes szénnel való sütés esetén legalább 20 percet várni a megfelelő hőfok eléréséhez.
Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!
Követem!2. Beolajozod a grillrácsot
Ne! A lecsöpögő olaj könnyen lángra kap, és túlzottan megpörköli az ételeket, ezért mindig közvetlenül az alapanyagra kenjük fel. Érthető, hogy szükség van valamire, ami által nem ragad a rácsra a hús, de ez esetben inkább használjunk zsírt!
3. Átesik a rácson az étel
Mindig számolj vele, hogy a hőkezelés hatására az ételek alakja megváltozik, és a lecsökkent térfogat miatt könnyen válik a lángok martalékává.
4. Túl sok a láng
A lobogó tűz látványa megnyugtató, az viszont már nem, ha szénné ég az étel. Alapszabály, hogy parázson sütünk, azonban vannak fogások, amiket közvetlen lángon készítünk el, ezeknek a sütési ideje lehetőleg ne haladja meg a 20 percet.
5. Sietsz a szósszal
Amennyiben nem a pácolást választottuk, hanem a sütés közben szeretnénk ízesíteni az ételt, érdemes megvárni az elkészülés előtti pillanatokat. A barbecue szósz a cukortartalma miatt csúnyán ráéghet az ételre, ha túl korán kenjük fel a húsra.
6. Szobahőmérsékletű húst teszel a rácsra
Ne csináld. Csirkénél még hagyján, de egy steaknél sokat számít, hogy hidegen rakd a grillre! Sokkal jobban tudod ezáltal majd szabályozni a hőmérsékletét, mert nem fog pillanatok alatt túlsülni.
7. Egyfolytában forgatod az ételt!
A tűzön grillezésnél a leggyakoribb hiba, ha túlzásba viszed az ételek mozgatását. Egy vékonyabb szelet húst vagy zöldséget elég a sütés felénél átfordítani, így az íze és az állaga is jobb marad.
8. Ráragad a hús a hurkapálcára
Saslik esetén különösen dühítő, de szerencsére erre is van megoldás. Az egyik természetesen, ha fém pálcával dolgozunk, de ha a hagyományos módszer áll a rendelkezésünkre, érdemes pár óráig vízben áztatni a hurkapálcákat.
9. Felvágod a húst sütés közben
Természetes, hogy látni akarjuk hol tartunk a sütéssel, de ezzel a lépéssel csak kiszárítjuk a húst a vágás mentén, valamint nem is kapunk pontosan képet az eredményről, mert a pihentetés folyamatát kihagytuk. A tökéletes steak elkészítéséhez mindenképp érdemes beruházni egy pár ezer forintos maghőmérőre.
10. Nem hagyod pihenni a húst
Elesni a célegyenesben a legrosszabb. Bármennyire éhes a társaság, bármennyire is szeretnél már tálalni, mindenképp várj sütés után legalább 15 percet, mert a grillezés esszenciája veszik el, ha rácsról való levétel után már tálalni akarsz. Az ételek szaftosságának, textúrájának is jót tesz egy kis türelem.
Mintha megint 1996-ot írnánk! Timothée Chalamet cipője láttán te is azonnal nosztalgikus hangulatba kerülsz
Timothée Chalamet sportcipője maga a tökéletes nosztalgia.
Öt stressznyelv létezik: a tiéd vajon melyik?
A szeretetnyelvekről már mindenki hallott, de adja magát, hogy akkor stressznyelv is létezik. Te hogyan kezeled a feszültséget?
Potencianövelő ételek a férfiasság fokozásához
A férfiasság fokozása természetes módon? Lehetetlennek tűnik, ugye? Pedig némi étrendváltoztatással lehetséges.
Darth Vader vagy a Halálcsillag vigyázzon a telefonodra?
A Star Wars-nap alkalmából megérkeztek a Casetify témába vágó tokjai.
Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!
Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!
Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari
A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.