Csőtörés Solymáron, az egyik ház pincéje beomlott, az épület lakhatatlanná vált

Csőtörés Solymáron, az egyik ház pincéje beomlott, az épület lakhatatlanná vált

Zajlik a csőtörés elhárítása (Fotó: Magyar Hang/Hajdú Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délután hatalmas torlódás alakult ki Solymáron, mert a nagyközség főútján, a Mátyás király út 23-27. számú házak előtt nagy területen beszakadt a járda. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint nagy átmérőjű vízvezeték tört el, és alámosta több ház alapját is. A helyszínen több tűzoltóautó, a BKK helyszinelője is kint volt, illetve a DMRV és a TIGÁZ szakemberei is dolgoztak. Kora délután még csak a megsüllyedt házak oldalán lévő sávot zárták le, később azonban teljes útzárat rendeltek el, mert a gázvezeték helyreállítása miatt az út másik oldalát is fel kellett bontani. A Hűvösvölgy felé tartókat a József Attila útra terelték, és Templom teret érintve a Bajcsy-Zsilinszky vagy a Hősök utcán térhettek vissza Mátyás király utcára. A Hűvösvölgy felől érkezőket pedig a Hősök utcára irányították, és ők a Templom teret érintve a József Attila utcán térhettek vissza Mátyás király utcába. A szemfülesebbek igyekeztek a mellékutakon kerülni, ami azonban nem egyszerű feladat, mert Solymáron nagyon sok zsákutca, így sokaknak többször is vissza kellett fordulni, míg végre valóban kerülni tudtak. A kellő helyismeretekkel rendelkezők azonban rámerészkedtek a hepehupás földutakra is, igaz, itt az alacsonyabb építésű autók igencsak gondban voltak.

Munkatársunk fél hat után néhány perccel találkozott a helyszínen polgármesterrel, aki elmondta, a TIGÁZ szakemberei már temetik vissza a helyreállított vezetéket, így a főváros felé tartó sávot hamarosan megnyithatják. Szente Kálmán kérdésünkre elmondta, a tűzoltóparancsnoktól azt a tájékoztatást kapta, félő hogy az érintett házfalak nem igazán stabilak, ezért meg kell őket támasztani. A polgármester a károk nagyságát ugyan pontosan megbecsülni nem tudta, de elmondta, jelentősek, mert az egyik épületet annyira alámosta a kizúduló víz, hogy a ház pincéje beomlott, a lakás egy része a pincébe szakadt, így lakhatatlanná vált az épüölet. Szente Kálmán hozzátette, a ház lakói szerencsére éppen elhagyták az épületet, amikor a pince beomlott.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, felelőtlenség lenne bármilyen határidőt mondani arról, hogy mikor állhat vissza a normál forgalmi rend. Az elképzelések szerint a Hűvösvölgy felé vezető sáv megnyitását követően lámpás forgalomirányítás lesz a teljes helyreállításig. A solymáriaknak, illetve a nagyközségen keresztül munkába, illetve haza igyekvőknek a normál forgalmi rend helyreállításáig ezért folyamatos torlódásokra kell számítani.

A mostani csőtörés egyike azoknak, amelyek az elmaradt fejlesztések miatt az utóbbi időben egyre sűrűbbek. Emlékezetes, hogy a 2022-es nagy solymári vízhiány idején derült ki, hogy a településen akad olyan vezeték, amely már hetven éves így nem lehet csodálkozni a rendszeres meghibásodásokon.