A Fidesz és a zöldek egy platformon

A Fidesz és a zöldek egy platformon

Orbán Viktor az európai uniós kampánynyitón (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Az Orbán-rendszer tartós uralmához többek között a bevándorlást élesen elutasító álláspontja is hozzájárult. Komoly zavarokkal küzdött a kormányzó erő 2014 őszén és 2015 első hónapjaiban, a vasárnapi boltzár és a netadó csökkentette a Fidesz–KDNP népszerűségét, ám a nyári menekültválságra adott kormányzati válasz – elsősorban a déli határon történt kerítésépítés – nagy lakossági támogatással bírt, amely jelentős mértékben elősegítette a 2018-as újabb kétharmados győzelmet A politikai recept olyannyira bevált, hogy azóta is sokszor igyekeznek főzni belőle, mind a mai napig.

Valójában a NER már akkor sem volt annyira mereven bevándorlásellenes, ahogy elsőre látszott, jól mutatta ezt az éveken át futó, gazdag külföldieknek szóló letelepedésikötvény-projekt. Már a 2018-as választási kampányban – később még inkább – előjött, hogy a kormány a hazai munkaerőhiányt részben igenis bevándorlókkal, méghozzá nem uniós országokból – Szerbiából, Ukrajnából – származó munkavállalókkal kívánja orvosolni. A külföldi vendégmunkások egyre több ázsiai országból kezdtek Magyarországra szivárogni, jelenlétük egyre több kormánypárti polgármester által vezetett vidéki településen is láthatóvá vált. „Hogy is vagyunk akkor most ezzel a bevándorlás-ellenességgel?”, fordult meg többek fejében, akik azzal szembesültek, hogy az ételszállítóknál is gyakoribb lett az ázsiaiak látványa. Megjelent az a dilemma, amit a nyugat-európai országok bő fél évszázada ismernek: a fogyó népesség munkaerő-apadással is jár, konjunktúra idején különösen égető a munkaerőhiány, így akkor kívülről hozunk be munkavállalókat. Az Orbán-kormány amúgy is hajlik a gazdasági érdekek, különösen a hozzá közelebb álló cégek, vállalkozók érdekeinek kiszolgálásra, jól mutatja ezt az akkumulátorgyárak erőltetett fejlesztése és bőkezű állami támogatása, még a lakossági aggodalmak figyelmen kívül hagyásával is.

• Hogy került egy platformra a Fidesz az európai zöldekkel?
• Hogy lett a magyar kormány vendégmunkáspárti?
• Mit tudnak ebből a magyarok?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!