Felelőtlen a gazdaságpolitika, de az álmodozás kora lejárt

Felelőtlen a gazdaságpolitika, de az álmodozás kora lejárt

Csaba László közgazdászprofesszor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Extranagy ugyan a költségvetés hiánya, egyelőre mégsem kell államcsődtől tartani – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csaba László. A CEU és a Corvinus közgazdászprofesszora szerint az évek óta zajló felelőtlen gazdálkodás, az államháztartás folyamatosan romló számai a jövőben okoznak majd problémát. A kormány ugyanis felesleges, és a gazdaság számára húzóerőt nem jelentő beruházásokkal és túlduzzasztott apparátussal terheli a költségvetést.

Csaba László úgy látja, hogy a 33 ezer milliárdos költségvetésbe akár még bele is férhetne a választások előtti osztogatás, ennek fedezete az állami kiadások visszavágása lehet. Így például „indokolatlan a hadikiadások drasztikus növelése, hiszen nem fenyeget háború közvetlen veszélye”. Fölöslegesen magasnak nevezte a sportcélú kiadásokat is, de azt is felvetette, hogy az állam saját magán is spórolhatna: harmadára lehetne csökkenteni a kormánybiztosok számát, de a pénzügyi tárca is negyed ekkora létszámmal működött Járai Zsigmond idején, és nem volt gyengébb a teljesítménye. De azokat a nagy állami beruházásokat is említette, amelyek felfüggeszthetők vagy akár el is hagyhatók, és ezzel stabilabb lehetne a költségvetés.

A közgazdász az infláció kapcsán arra számít, hogy az év közepétől emelkedni fog.

• Mekkora problémát jelent, hogy az év első hónapjaiban már 93 százalékos a hiány?
• Mi hajtja, és várhatóan mekkora lesz az infláció?
• A Magyar Péter megjelenésével felvetődő politikai bizonytalanságok miként hathatnak a politikai és gazdasági stabilitásra?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!