Várhatóan figyelmeztetést ad ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Johnson and Johnson (J&J) cég egyik köhögéscsillapító szirupja miatt, mert a készítmény nigériai készleteiben mérgező vegyületeket találtak - közölte pénteken az ENSZ-ügynökség.
A köhögés, szénanátha és más allergiás reakciók kezelésére gyermekek számára készített, Benylin nevű szirupos orvosság vizsgált mintáiban a múlt héten elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt mutattak ki, ezért a nigériai egészségügyi hatóságok azonnal visszahívták a terméket.
A mérgező anyagot - a hasonló összetételű etilénglikol mellett - 2022 óta több mint 300 gyermek halálával hozták összefüggésbe Kamerunban, Gambiában, Indonéziában és Üzbegisztánban.
A nigériai hatóság lépése óta eltelt egy héten öt másik afrikai ország - Kenya, Ruanda, Tanzánia, Zimbabwe és a Dél-afrikai Köztársaság - szintén levetette a gyógyszert a polcokról.
A visszahívott készletet a gyártó dél-afrikai üzemében állították elő 2021 májusában, de mivel a márka jelenleg a J&J-ből tavaly kivált Kenvue tulajdonában van, az óriásvállalat az új céghez irányította a szennyezéssel kapcsolatos megkereséseket.
Pénteki közleményében a Kenvue azt állította, hogy mintavételt eszközölt az inkriminált nigériai tételen, ám abban a vizsgálat nem mutatott ki sem dietilén-, sem etilénglikol-szennyezést.
Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!
Kapcsolódó cikkek
- Fél szemére megvakult ez az édesanya: kiderült, hogy tüdőrákban szenved Ne hunyjunk szemet a tüdőrák lehetősége felett a látásproblémákkal küzdő betegeknél - figyelmeztetett nemrégiben egy orvos.
- Veszélyben vannak azok a magyarok, akik itt nyaralnak Többféle trópusi fertőzést is behurcoltak az országba.
- Óriási bajban a magyar szívbetegek, fontos gyógyszer lett hiánycikk Hónapok óta nem lehet kapni a patikákban egy sokak által használt vérnyomáscsökkentőt, a Lokrent. A nagyobb baj pedig az, hogy a gyógyszert semmilyen más készítménnyel nem tudják helyettesíteni.
- Már dolgoznak a tudósok egy sokkal egészségesebb fehér kenyér előállításán A tudósok egy olyan új kenyértípust próbálnak létrehozni, amely ugyanolyan egészséges, mint a teljes kiőrlésű kenyér, de kinézetre és ízre olyan, mint fehér társa.