Ha valaki azt gondolná, hogy a fűtési idény kifejezés napjainkban már értelmezhetetlen, annak tisztában kell lennie azzal, hogy bizony az elektromos hálózat H tarifája szigorúan alkalmazkodik a naptári napokhoz, ami annyit tesz, hogy 

ÁPRILIS 15-ÉN MEGSZŰNT AZ IDÉNY JELLEGGEL MŰKÖDŐ KEDVEZMÉNYES HŐSZIVATTYÚS FŰTÉSI LEHETŐSÉG,

hiszen a hivatalos meghatározás szerint a 157/2005. (VIII. 15.) kormányrendeletben foglaltak alapján az úgynevezett fűtési idény mindig az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak.

Vége a kedvezményes H tarifás fűtési idénynek

A H tarifa egy olcsó, 2010. óta elérhető kedvezményes áram díjszabás, amit azért hoztak létre, hogy azzal lehessen működtetni a fűtési idényben a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket.
A H-tarifás kisokosunkat itt olvashatja el tüzetesen →

A kedvezmény tavasszal háttérbe szorul

Hőszivattyús rendszerrel lehetőség van a megújuló energiaforrásokhoz szánt, kedvezményes H tarifa igénybevételére, amivel csökkenthetők a fűtési költségek. 

A H ÁRSZABÁS LÉNYEGE A KÖRNYEZETKÍMÉLŐ, MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁST HASZNÁLÓ FŰTÉSI TECHNOLÓGIÁK TÁMOGATÁSA.

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. 

A H tarifás árszabással az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hőellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat – írja tájékoztatójában az e.on.

EZ A KEDVEZŐ ÁR A MINDENKORI VEZÉRELT ÁRSZABÁSNÁL NEM LEHET MAGASABB.

Csakhogy annak a fogyasztónak, aki az általános vagy vezérelt mérője mellé igényli a H árszabást is, a mérőhelyen mindhárom árszabásnak megfelelően külön mérőberendezést kell felszereltetnie, ami nem olcsó mulatság.

Csínján a fűtéssel április közepétől

A H tarifa azonban valóban kecsegtetőnek tűnik, hiszen 22-24 forintba kerül kilowattóránként, miközben hagyományos módon történő áramhasználat 36 forint, feltéve, hogy a fogyasztó belül marad a rezsicsökkentett keretben. Tudniillik annak, 

AKI TÚLLÉPI A 210 KILOWATTÓRÁS HAVI LIMITET, MÁRIS A DUPLÁJÁRA, 70 FORINT FÖLÉ UGRIK A FIZETENDŐ DÍJA.

Aki viszont a mostani hideg tavaszi napokban is rutinból működteti elektromos fűtőberendezését, megfeledkezve a H tarifás időszak végéről, könnyen lehervadhat a mosoly az arcáról, amikor szembesül azzal, hogy az április 15. utáni fűtési áramfogyasztását minimum jó harmadával drágábban számítja majd meg a szolgáltatója.