Április a termelői piacon: a bővülő választékból egyre színesebb kosárral térünk haza

Kert

Április a termelői piacon: a bővülő választékból egyre színesebb kosárral térünk haza

Egyre többet süt a nap, melegszik az idő, és őserejével éled a természet. A télen kissé kiüresedő standok lassacskán megtelnek élettel és a természet éltető kincseivel. Kerekedjünk hát fel, és merüljünk el a valódi egészség és vitalitás kínálatában: irány a termelői piac!

Bár a húsvéton már túl vagyunk, a friss tavaszi retek, francia retek és újhagyma üdeséget és frissességet tud varázsolni a hétvégi reggeliző asztalra. A standok között járva gyönyörűen egészséges csokraikkal találkozhatunk, és ha már a reggeli választékon túl vagyunk, vegyünk ki egy csokornyit a mellettük helyet kapó fehér mángoldokból is kiváló főzeléket készíthetünk belőle. Ha szerencsénk van, színes mángoldok között is válogathatunk, és még változatosabbá tehetjük a főzelékek választékát egy kis leveles kellel, spenóttal vagy medvehagymával.

Sok helyütt óriásira nőtt batáták kínálják magukat, és a csicsókák is egyre termetesebb méreteket öltenek. Mindkettőt érdemes felfedeznünk: akár köretként, akár krémlevesként, akár egy extrémebb recept hozzávalójaként. Egymás után érkeznek a fűszernövények is, így izgalmas párosításokban gondolkodhatunk: próbáljunk ki egy csokornyi metélő zellert, tárkonyt vagy koriandert.

Fehér mángold – Fotó: Pixabay / Jaqueline Macou

Ha húsétel mellett döntünk, igazán színes salátanövényekből válogathatunk: a rukkolán, madársalátán, fejes salátán és különféle mikrozöldeken, csírákon kívül bátran fedezzük fel a gyomokat, vadnövényeket is! Kiváló ízutazásban lehet részünk, ha kipróbáljuk a pitypangot vagy a borágót, de sok más, erdeinkben elérhető csemegét is felfedezhetünk.

Az almák és körték mellé már érkeznek az eprek is, és a friss citromfüvek is adhatnak egy kis plusz élményt a tavaszi reggelek limonádéiba. Ha az elmúlt napokhoz hasonló nyári melegek jönnek, akkor egy citromfüves eperfagyi is jól jöhet, de az epres gombócnak is örülni fognak a gyerekek – főleg akkor, ha darált dióba forgatjuk őket.

Fotó: Pixabay / Silvia

Tavasszal kihagyhatatlan egy házi szárnyasból készített húsleves vöröshagymával, paszternákkal, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával, zellerrel és karalábéval – a főtt húshoz pedig nincs is jobb egy hagyományos fokhagyma mártásnál. Egy igazi termelői piacon bőven akad választék: készülhet a leves gyöngytyúkból, de akár marhacsontból is. És ha már a húsoknál tartunk: a füstöltáruk standjai is kínálnak sok felfedeznivalót: a tarjáktól kezdve a borókás szalámikon át egészen a méretesre töltött kulenekig.

A húsokhoz bőven áll rendelkezésre savanyúság: a tavaly eltett klasszikus uborkák, káposzták és almapaprikák mellett a legkülönfélébb fermentált egészségbombákhoz is hozzájuthatunk. Ha még nem próbáltuk ki, ne habozzunk sokáig: a fermentált zöldségeknél nem sok egészségesebb tavaszi immunerősítőt ismerek.

Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem a tojásoknak is teljesen más íze van olyankor, amikor tyúkjaink a dús fűben, napsütésben kapirgálhatnak.  Ezekből a friss tojásokból elképesztő házi tészták készülnek: a hagyományos formáktól kezdve a gyermeki szemet vonzó játékos megoldásokon át egészen a színes kollekciókig. Érdemes megkóstolni az extrémebb változatokat is: a spenótos vagy éppen chilis tésztákkal különleges ízeket varázsolhatunk az asztalra.

Rukkola virágja –  Fotó: Pixabay / Joanna Bystrzycka

A napsütéses órák számának növekedésével egyre több szörpöt, gyümölcslevet is elérhetünk a piacokon, de magunk is kísérletezhetünk az elkészítésükkel. Akárcsak a szárított, aszalt zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek nemcsak a sokáig eltartható alternatívák lehetőségeit kínálják számunkra, hanem a terményeinkben, a természet kincseiben rejlő lehetőségek változatos és kimeríthetetlen tárházát is.

Ne legyünk hát restek kosarat ragadni: a piacok és kosárközösségek egyre színesebb és izgalmasabb kínálattal várnak bennünket!

 

Már követem az oldalt

X