Az amerikaiak először tesztelték légi közelharc-gyakorlatban a mesterséges intelligenciát

Az amerikaiak először tesztelték légi közelharc-gyakorlatban a mesterséges intelligenciát

X-62-es kísérleti repülőgép. A teszt során az MI egy ilyen gépet irányított. Forrás: Wikipédia/ Az amerikai légierő fotója - Mr. Alex R. Lloyd (GS-12).

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai légierő tesztpilóta-iskolája (U.S. Air Force Test Pilot School) csütörtökön bejelentette, hogy egy vadászgépet irányító mesterséges intelligencia (MI) sikeresen vett részt a „légi közelharc” (dogfight) gyakorlatban, méghozzá az ember által irányított vadászgéppel szemben –írta a The Aviationist.

Bár a nyilatkozat nem ad számot arról, hogy pontosan mikor folytatták le a gyakorlatokat, a lap szerint valószínűleg 2023 nyarán-őszén tesztelték a mesterséges intelligenciát az emberi pilótával szemben. A mesterséges intelligencia egy X-62 VISTA kísérleti repülőgépet irányítva „szállt szembe” az  emberi pilótával rendelkező F-16-ossal. Az X-62-est gyakran alkalmazzák oktatási célokra, jelenleg is szerepel a tesztpilóta iskola tananyagában. A gyakorlat során a gépek 600 méterre egymástól, közel 2000 kilométer/órás sebességgel manővereztek, de a megfigyelő pilótáknak a tesztek során egyszer sem kellett beavatkozniuk. Bill Gray, a tesztpilóta-iskola vezető pilótája szerint „a légi közelharc volt a probléma, amit meg kellett oldani ahhoz, hogy autonóm mesterséges intelligencia rendszereket tesztelhessük a levegőben.(...)”. Frank Kendall, az amerikai légierő főtitkára azt nyilatkozta a programról, hogy „2023-ban az X-62A áttörte a harcászati repülés egyik legnagyobb akadályát”.