Ez volt Budapest első pizzázója, amit a magyarok még nem nagyon értettek, hogy micsoda

A Napoletana 1963. augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén. Akkor viszont még nem igazán tudtuk, mi is az az eredeti olasz gasztronómia!

Budapestnek a Napoletana volt az első olasz étterme

A pizza eredete akár Krisztus előtt 3000-ig is visszanyúlhat, amikor már ismert volt az élesztő használata.

A Margherita az olasz pizza történelmének lényeges része. Valójában Raffaele Esposito nevével szokták összekapcsolni a modern pizza feltalálását. A szakács anno 1889-ben egy pizzát készített Margit királynő tiszteletére, és róla is nevezte el. A pizzán a zöld bazsalikom, a fehér mozzarella és a piros paradicsom színeiben akarta megtestesíteni az olasz zászlót.

Olaszországban 1830-ig csak utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria. Magyarországon ehhez 1963-ig kellett várni. A galériánkban megmutatjuk, hogyan viszonyultak hozzá az emberek!

A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.
Kattints a további képekért!

A gyártóknak kicsit jobban át kell gondolniuk, mit tesznek ezekbe a pizzákba.

Leadfotó: Flickr – Illusztráció

Oldalak

Sztárok
Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg Udvaros Dorottya szerződését – nyilatkozta legfrissebb, a Magyar Hangnak adott interjújában a színésznő.
Lifestyle
Veled is előfordult már, hogy amikor a leginkább komolynak kellett volna lenned, mert valaki rossz hírt közölt veled vagy esetleg egy temetésen voltál, rád jött a röhögőgörcs? Ez bizony rettentő...
Lifestyle
Döbbenetesen gyönyörű a látvány, de rettenetesen veszélyes helyzetet jelez előre.