kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Jön a hatnapos munkahét, de csak a felsővezetőknek

A Samsung Group hatnapos munkahetet vezet be a vezetők számára Koreában. Az értesülések szerint ez a sürgősségi intézkedésnek titulált rendelkezés a gazdasági helyzet és az elmaradó 2023-as eredmények miatt szükségszerű - adja hírül a Business Insider.

images

Míg az elmúlt időszak slágertémája a négynapos munkahét bevezetésének latolgatása volt, a Samsung Group teljesen az ellenkező irányba halad - legalábbis a vezetők tekintetében. A dél-koreai üzleti óriás hirtelen lépése a The Korea Economic Daily értesülése szerint azért történt, mert a vállalat olyan üzleti ellenszéllel küzd, mint az emelkedő olajárak, a magas hitelköltségek és a dél-koreai valuta erőteljes leértékelődése.

A hírek szerint a rendelkezésre úgy kell tekinteni, mint a vállalat "vészhelyzeti üzemmódjának" fontos elemére. 

"Tekintettel arra, hogy főbb egységeink, köztük a Samsung Electronics Co. teljesítménye 2023-ban elmaradt a várakozásoktól, bevezetjük a hatnapos munkahetet a vezetők számára, hogy válságérzetet keltsünk és mindent megtegyünk a válság leküzdésére" - mondta a Samsung Group egyik vezetője a Daily című napilapnak.

Az új munkarend a Samsung legtöbb technológiai részlegénél azonnal életbe lép, és a közeljövőben várhatóan a pénzügyi szolgáltatások üzletágai is követik majd. Más részlegek egyes vezetői már az év eleje óta önkéntesen hatnapos heteket dolgoznak - írja a Daily.

A Samsung Electronics vezetőinek lehetőségük lesz arra, hogy szombaton vagy vasárnap is bejöjjenek. A vezetői szint alatti alkalmazottak továbbra is heti öt napot dolgoznak majd.

Miközben a vállalat a 2023-as eredményekből való kilábalást várja, a közelmúltban volt egy pozitív fejlemény is: a Samsung az első negyedévben visszaszerezte a globális okostelefon-szállítások első helyét - ezt a címet rövid időre elvesztette az Apple-től a 2023 utolsó negyedévében.

A Samsung 2024 első negyedéves eredményeit április 30-án fogja közzétenni. Legutóbbi kommunikációja szerint a vállalat óvatosan optimista az okostelefonok iránti kereslet 2024-es fellendülésével kapcsolatban. 

Dél-Korea: az intenzív munkakultúra nem ismeretlen jelenség

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development) adatai szerint Dél-Koreában 2022-ben az átlagos dolgozó 1901 órát töltött munkahelyén, ami az ötödik legmagasabb érték a gazdasági szervezet 38 tagállama közül. Tavaly az ország a 69 órás munkahét bevezetésének tervét szorgalmazta, amelyről csak a fiatal munkavállalók és a szakszervezetek ellenállása után tettek le. (40 órás munkahét szorozva 42 héttel, az 1680 munkaóra)

Az SK Group, egy dél-koreai nagyvállalat, amelynek tulajdonában van a Samsung versenytársa, az SK Hynix, az év elején közölte, hogy újra bevezeti a rendszeres szombati meetingeket a vállalat vezetői számára.

Business Insider

fotó: freepik

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek