kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hete

Hazatérési támogatás, bérkiegészítés, adókedvezmény - így csábítsuk haza a külföldön élő magyarokat

2023-ban már 770 ezer magyar élt életvitelszerűen külföldön - számolta ki az Egyensúly Intézet a KSH, az Eurostat, és az ENSZ adataiból, a „Hogyan csábítsuk haza a külföldre vándorolt magyarokat?” című tanulmányában. Az intézet megállapítása szerint bár a külföldön dolgozó magyarok az éves magyar GDP 2-3%-át utalják haza, egy részük visszacsábításával az ország még ennél is többet nyerhetne.

hazatérés, külföldi munka-
images

Az Egyensúly Intézet számítása szerint az aktív korú (20 –64 éves) magyarországi kivándorlóknak a korosztályukhoz viszonyított aránya 2010 és 2020 között több mint háromszorosára emelkedett: 2020- ban 4,4 százalék volt (260 ezer fő). A külföldre távozók három legvonzóbb célpontja Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria – egyedül e három országban összesen mintegy 281 ezer magyar és dolgozik. Az adatok szerint a munkaképes korú (20-64 éves) uniós polgárok 3,3%-a nem a saját hazájában él és dolgozik, (Romániában például több mint 18%, Bulgária több mint 10%) Magyarországon ez az arány 4,3% -ot tesz ki, ami jelentősen nőtt 2010 óta. (Ehhez azonban jelentősen hozzájárul, hogy Ausztriában például csak 2011-óta lehet uniós állampolgárként legálisan munkát vállalni.) Rendszerváltás óta a Németországban élő magyarok száma megnégyszereződött (220 ezer fő), az Egyesült Királyságban élőké meghétszereződött (82 ezer fő), míg az Ausztriában élők száma megötszöröződött (79 ezer fő) – utóbbiba jelentős a Magyarországról ingázók aránya is. 

A többségüknek bejött

Az Egyensúly Intézet a fellelhető információkon túl több száz (összesen 330 fő) körében végzett kérdőíves vizsgálatokat és mélyinterjúkat melynek eredményi alapján a kivándorlás fő okait: az anyagi problémák, illetve a külföldön elérhető magasabb fizetésben; az elérhető állások hiánya, az álláskeresés nehézségeiben; a világlátás, kaland, más kultúrák megismerésének lehetőségében; a nyelvtanulás, szakmai fejlődés, külföldi munkatapasztalat szerzésében és a kiszámíthatatlan jövő, a magyarországi jogbiztonság hiánya, illetve a vállalkozások életét nehezítő gazdasági bizonytalanságokban határozták meg. A felmérésben résztvevők többsége mind a magánélet, mind a munka szempontjából jobbnak ítéli meg a kinti életet, mint az itthonit. Többnyire nem okoz gondot a szabályok betartása, sikeresen beilleszkedik, úgy érzi, megbecsülik a munkájában, jól érzi magát a munkahelyen.

A kutatás szerint a szemmel látható kivándorlásnak pozitív és negatív hozadékai is vannak. A szociális ellátó rendszert például nem terhelik meg azok, akik nem itthon élnek, viszont a fenntartásukhoz sem járulnak hozzá. Ha túlkínálattal rendelkező szakmákból mennek külföldre, az javítja az illeszkedési problémákat, ha viszont olyanok mennek (és általában olyanok) akik termelékenyebbek, akkor romlik a hazai termelékenység. A hazautalások tekintetében is jelentkezik a pozitív hatás: a külföldön dolgozó magyarok 2013 óta évente átlagosan a GDP 2–3 százalékának megfelelő forrást utaltak haza, ami a Magyarországnak kifizetett európai uniós források összegével mérhető össze. 2016-ban érkezett a legtöbb hazautalás, elérve a bruttó nemzeti össztermék 3,6 százalékát, A hazautalások is ronthatják azonban a termelékenységet. Tudás szempontjából hátrány lehet a kivándorlás kapcsán, hogy az itthoni oktatás külföldön hasznosul, azonban a hazatérő munkavállalók a külföldön megszerzett tudással a hazai gazdaságot gyarapíthatják.  

Gyere haza, magyar!

2028-ig tartó prognózisuk szerint mivel demográfiai okokból egyre kevesebb munkavállaló lesz az aktív korosztályban, ebből következően 2028-ra a külföldön élő magyarok létszáma 770 000-ről 750 000-re, míg hazautalásaik összege a GDP 2,2 százalékáról 1,4 százalékra fog csökkenni. Az Intézet kutatása szerint nem lenne szabad lemondani a kint élők hazaköltözéséről, az egyre feszesebbé váló magyar munkaerőpiac szempontjából ugyanis számottevő mértékű tartalékok rejtőznek az európai magyar diaszpórában. Annál is inkább, mert számításaik szerint 2028-ig a különböző hazatérési forgatókönyvek megvalósulása esetén akár 300–1500 milliárd forinttal növekedhetne a magyar GDP nominális értéke. Reménysugár lehet ebből a szempontból, hogy a felmérésben adott válaszok szerint minél régebb óta él valaki külföldön, annál nagyobb mértékben csökken a „sokkal jobb külföldön, mint otthon” válasz valószínűsége. A hazaköltözés ellen egyébként a felmérés szerint alapvetően ugyanazok a tényezők hatnak, mint amelyek miatt kiköltöztek a magyarok: az alacsony jövedelem és anyagi nehézségek, a magyarok mentalitása, a politikai klíma és a külföldi élettel való elégedettség. A hazaköltőzés mellett pedig a szociális kapcsolatok (család, barátok), a honvágy, a gyerek iskolai tanulmányainak megkezdése, a külföldi munkakeresés nehézségei, külföldön tapasztalt anyagi nehézségek, az anyagi célok teljesülésének elmaradása, vagy éppen a nyugdíjas kor elérése szólhatnak.

A megkérdezettek kinti jövedelmük 2/3-áért gondolnák át, hogy hazajönnek, illetve ha az itthoni egészségügyi körülmények és munkavállalói jogok érdemben javulnának, de sokan várnának itthon jobb oktatást, illetve egy jelentős, egyszeri hazaköltözési támogatás is „megolajozná” a hazautat sokaknál. A felmérés szerint egyébként külföldön élők nagyjából öthatoda nem vagy legfeljebb a nagyon távoli jövőben tartja valószínűnek a hazatérést, ám mintegy 15–17 százalék azt tervezi, illetve elképzelhetőnek tartja, hogy a következő 5–10 évben hazaköltözzön. 

Hazaköltöztetés, de hogyan?

A program ismertetőjén Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója vázolta: több hazahívó program is indult az évek során, de az eddigi magyarországi próbálkozások jóhiszemű tervek voltak korlátozott eredményekkel. A szakember szerint az Unió tagországaiban nincs egységes gyakorlat, nincs átfogó hazacsábító program. Az Egyensúly Intézet most kidolgozott egyet, amelyben azt javasolja, hogy a külföldön élő, hiányszakmákban dolgozó munkavállalókat foglalkoztató vállalatok kapjanak egyszeri hazatérési támogatásra és/vagy bérkiegészítésre fordítható célzott támogatást, ha az érintettek vállalják, hogy meghatározott ideig Magyarországon fognak dolgozni. Az állam emellett ösztönözze adókedvezményekkel a külföldről hazatért magyar munkavállalók foglalkoztatását a hazai kkv-knál. Az állam működését szerintük gyorsabbá és költséghatékonyabbá kell alakítani. Ennek érdekében szorgalmazzák például, hogy 2030-ra teremtsék meg a papírmentes, digitális államot. Tegyék automatikussá az adatátvitelt az állami szervek között. Az Egyensúly Intézet szerint be kell vonni a foglalkoztatási programokba a visszatérő magyarokat, akár célzott programokkal, akár a visszatérők integrációjával a meglévő munkaerőpiaci programokba, képzésekbe. Úgy látják: az államnak emellett célzott eszközökkel (ingyenes nyelvtanfolyammal, szociális, munkapiaci továbbképzési programokkal) kellene segítenie a családtagok beilleszkedését a magyarországi közegbe. Szerintük a nagyobb hatékonyság érdekében a magyar államnak be kellene vonnia a hazatérési programjaiba a nagyobb célországok magyar közösségeinek szervezeteit, egyesületeit. Úgy vélik: a hazahívó kommunikáció általános országimázskampány helyett a kormánynak érdemben kellene reagálnia a külföldön munkát vállalók élményeire és igényeire, hangsúlyozniuk kellene a hazatelepülés anyagi és karrierépítési előnyeit. Az Egyensúly Intézet javaslatcsomagjában az is szerepel, hogy az állammal partnerségben a hazai nagyvárosok kapcsolódjanak be aktívan a hazatérési programok szervezésébe. A valamilyen nagyobb beruházás vagy fejlesztés kapcsán jelentősebb szektorális munkaerőhiánnyal küzdő nagyvárosoknak azt javasolják, hogy indítsanak célzott kampányokat a nagyobb célországokban az érintett ágazatokban dolgozók hazacsábítása érdekében. 

VOSZ: jó, ha néhány százalék 

A VOSZ együttműködésével készült program bemutatóján Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese kijelentette: a gazdaságirányítás célja kell, hogy legyen, hogy a munkaerő száma arányaiban ne változzon, vagyis a demográfiai kilátások ellenére ne csökkenjen a munkaerő mennyisége a következő 5-10 év alatt. Annyi munkavállalót kell bevonni a jelenleg nem, vagy nem itthon dolgozók köréből, ahány dolgozóval ezt biztosítani lehet – tette hozzá. A külföldön munkavállalókkal kapcsolatban szerinte a cél az, hogy egyre többen jöjjenek haza és egyre kevesebben menjenek ki dolgozni. A VOSZ elnökhelyettesének véleménye szerint a kint élők 10%-át tudják érdemben megszólítani a hazaköltözéssel, Gazsi Attila örülne, ha néhány százalékukat haza tudnák hozni. Úgy vélte: sokat segíthet a munkaerőpiacnak az is, ha 50-es éveikben járók visszajönnek és néhány évet dolgoznak. Felpörgethetik a termelékenységet, sok hasznos tudást, tapasztalatot tudnának átadni a hazai kollégáknak – tette hozzá a VOSZ elnökhelyettese.  

Nyitókép: Pixabay

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk