Kedvenc tanösvényeink az áprilisi kirándulásokhoz

Aktív

Kedvenc tanösvényeink az áprilisi kirándulásokhoz

Beköszöntött az igazi tavasz, a természet energikus gyorsasággal kezd kibontakozni  nem is lehetne megfelelőbb időt találni egy frissítő hétvégi kiránduláshoz. Országszerte várnak minket a legkülönfélébb természeti látnivalók, amelyek közül most kedvenc tanösvényinket hoztuk el nektek.

A Sirály tanösvény Szatymazon

Szeged közelében találjuk ezt a csodálatos helyet, amely a Fehér-tó történetét és madárvilágát mutatja be a látogatóknak. A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet legnagyobb állóvize, a szegedi Fehér-tó egy hajdani szikes tóból kialakított halastó rendszerrel fogadja a kirándulókat, amelynek harmadik állomásán, a XI. sz. halastó melletti kilátóból jól megfigyelhető a Korom-sziget élettől nyüzsgő sirálytelepe. A terület rendkívül gazdag madárfajokban: a másik nagy halastórendszeren, a Csaj-tavon eddig összesen 269 fajt figyeltek meg. A tóra épített madárles kunyhó azonban csak szakvezető kíséretében látogatható, maximum 10 fős csoportokban.

Fotó: Pexels / Tabitha Mort

Novemberben volt szerencsém személyesen is átélni az átvonuló darvak által kínált felejthetetlen élményt- ilyenkor több tízezer madár száll alá a tájba. A tanösvény kezdetén ráadásul a Tisza-völgyi bemutatóházat is felkereshetjük, ahol a természetvédelemben jártas szakemberek segítenek felfedezni a hely természeti értékeit. Ha előre egyeztetünk, akkor még természetismereti foglalkozásokon, gyalogos és kerékpáros vezetett túrákon is részt vehetünk. 

A Csólyospálosi Varangykő tanösvény

Csólyospálos község központjában a Korona utcán lehet eljutni a temetőig, innen a bemutatóhely már csak gyalogosan közelíthető meg, körülbelül másfél kilométeres sétával. A Duna-Tisza közi hátság délkeleti lejtőjére települt Csólyospálos község határában a darázskő világviszonylatban is jelentős, nagy kiterjedésű természetes előfordulásával találkozhatunk. A falu közelében egy három kilométer hosszú deflációs medence húzódik, aminek középső részét egykor szikes tó töltötte ki. A környék kővágói évtizedeken át bányászták itt ezt az értékes építőanyagot: a falu melletti feltárás egy elhagyott kőfejtő, aminek anyagát kéziszerszámokkal fejtették ki.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

A földtani feltárás építményei a Duna-Tisza Közi pásztorépítményekre, a népi építészet hagyományaira támaszkodik: a fogadó kapu például egy stilizált kapuoszlop, galambdúccal. Találhatunk itt nádból készült építményt is: a kontyos kunyhót, ami a szél, az eső vagy a tűző nap ellen nyújtott védelmet annak idején. Megcsodálhatjuk a faragott bíbices madárfigyelő helyet és az egykori látófát is, amely az alföldi pásztorok őrfája volt.

A Csólyospálosi réti mészkő- és dolomit-feltárás nemcsak geológiai és természetvédelmi, hanem jelentős kultúrtörténeti értéket is képvisel, hiszen egy évszázadokon át művelt népi foglalatosság, a kővágás csodálatos emlékhelye.

Tavasszal, a lágy napsütésben különösen emlékezetes napot tölthetünk el itt, érdemes útba ejtenünk. 

Kincskereső tanösvény az Aggteleki Nemzeti Parkban

Bár az Aggteleki Nemzeti Parkba a legtöbb látogatót a karszt föld alatti csodái vonzzák, a terület növény- és állatvilága legalább annyira figyelemre méltó. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségéből indulva vehetünk részt egy játékos kincskereső túrán, ahol a játékos tanulás önfeledt öröme várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Mielőtt indulunk, mindenképpen szerezzük be a kalandhoz szükséges kellékeket a Baradla-barlang bejáratának közelében, a nemzeti park Tourinform Irodájában: egy matricagyűjtő lapot a hozzá tartozó matricákkal és egy fatojást. Ezekkel indulhatunk az alig 1 km-es felfedezésre a Baradla-völgybe, ahol a 6 rejtőzködő állomás megtalálásában kék tojással dekorált jelzőoszlopok és a matricagyűjtőn található térkép és útmutató versike segítenek bennünket.

A „természetismereti játszótér” szórakoztató feladatai során virágokat kereshetünk a domboldalban, tojástolvajok elriasztásával segíthetjük rigómamát utódai visszaszerzésében, és végigegyensúlyozva az akadályokon, rátalálhatunk a pannongyík föld alatti „fészkére” is. A kincskeresésről visszatérve ne felejtsük el leadni a betelt matricagyűjtő füzetet, mert a Tourinform Irodában bemutatva ajándékot is kapunk érte!

Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

Kócsag tanösvény, Diás-sziget

A Kis-Balaton fokozottan védett területén, a Diás-szigeten található tanösvény, ami kizárólag szakvezetővel, a Fekete István emlékhelyre vezető kirándulás keretében látogatható. A tanösvény állomásai betekintést nyújtanak a Kis-Balaton flórájába és faunájába: számtalan izgalmas vízinövénnyel, madárral, hallal, de akár denevérekkel, hüllőkkel és emlősökkel is találkozhatunk túránk során.  

A szakvezetés során azt is megtudhatjuk, hogyan szorították vissza vízi bivalyokkal a csatornákban elburjánzó növényeket, miről volt híres a helyi halászati kultúra vagy hogy kinek volt fontos szerepe a nagy kócsag megmentésében. Matula bácsi kunyhójánál felidézhetjük Fekete István regényeinek sorait, és visszaemlékezhetünk azokra az élményekre, amelyeket mi is átélhettünk a természetben.

A tanösvény közel 1,5 km hosszú, 12 állomásból áll- és szárazföldön, illetve vízen is bejárhatjuk. A szárazföldi túrára egy 13 fős golfautó visz bennünket. A kenus túrára előre kell regisztrálni, és a helyszínen egy rövid oktatáson is részt kell venni, a fáradozás viszont megéri, mert különleges élményt kínál a vízi élőhely felfedezése.

Bucka barangoló a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

A 7 állomásból álló játékos túra egy óra alatt megjárható. Az „Időutazás” állomáson a saját szemünkkel láthatjuk, miként tette tönkre az emberi tevékenység az eredeti élőhelyeket, és mennyi munkába került, míg valamennyire sikerült helyrehozni az okozott károkat. Végig kísérhetjük a vizes élőhelyek megmentését, a partifecskék és gyurgyalagok visszatelepítését, és felfedezhetjük a homoki gyepek jellegzetes növény- és állatvilágát.

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Betekintést nyerhetünk abba a mindennapos küzdelembe, ahogyan a homoki gyepek lakóinak nap mint nap meg kell harcolniuk az ételért, a vízért, a búvóhelyért és a jó fészkelőhelyért. Megismerhetjük, hogy mennyi minden fenyegeti az értékes növény- és állatfajokat: a nem idevaló növények elterjedésétől kezdve a túl sok vagy épp túl kevés legeltetésen át egészen a tüzekig vagy a motorozásig.

Arra érdemes figyelnünk, hogy a tanösvény csak előre egyeztetett időpontban, túravezetővel látogatható – minimum 15 fő jelentkezésével.

Gyantászok útja, Őrség

Az Őrségi Nemzeti Park 9 állomásos tanösvényén végighaladva megismerkedhetünk a vendvidéki erdők növény- és állatvilágával, megtudhatjuk, hogy mit jelent a szálalás, és mit csinál az, aki gyantászik. A túra során egymás után fedezhetjük fel az erdők kincseit, és az utunk végére megérthetjük azt is, hogy mennyi mindent köszönhetünk az erdőknek. Túránk Apátistvánfalván kezdődik, az Ökoturisztikai Információs Centrumban. A tanösvény hossza 4 km, másfél óra alatt könnyedén teljesíthető.

További tanösvényekért, túraajánlatokért érdemes felkeresni a Magyar Nemzeti Parkok központi oldalát, ahol térképes kereső, és részletes adatbázis is segíti a hétvégi kirándulás megtervezését. 

 

Már követem az oldalt

X