Változik a villanyszámla rendszer - aki átvált, jól járhat

Magyarországon új elektromos-áramtarifa-rendszer bevezetésén dolgozhatnak: előnyös lehet azok számára, akik hajlandóak áttérni? Jelenleg számos akadálya van a dinamikus áramtarifák magyarországi megvalósításának. Balogh József, egy energetikai szakértő a Pénzcentrum.hu oldalán elmondta, hogy többek között számos új okosmérő beszerzése szükséges, amelyek jelenleg hiánycikknek számítanak a piacon.

Változik a villanyszámla rendszer - aki átvált, jól járhat

Hiányzik még a jogi háttér is...

A teljes jogi hátteret meg kell alkotni, kidolgozni a felmerülő részletkérdéseket - éppen ezért a magyar kormány előterjesztése is csak 2025. második felére teszi, hogy befejeződnek az előkészületek. A szakember szerint ugyanakkor a rendszer rengeteg ügyfélnek jelenthet segítséget, ha egyszer sikerül bevezetni Magyarországon - hiszen manapság már óriási különbségek vannak a legmagasabb és legalacsonyabb napi energiaárakban - olvashatjuk a Pénzcentrum írásában.

Egy az uniós helyreállítási tervhez kapcsolódó anyagból derült ki, hogy a kormány olyan reformot tervez, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás, vagyis az évi 2523 kWh fölött - számolt be korábban a Pénzcentrum. Azonban, mint kiderült, nem ez a legérdekesebb része a dokumentumnak, legalábbis Balogh József energetikai szakértő erre hívta fel a figyelmet érdeklődésünkre.

Ebben 14 pont van, amiből az egyik a dinamikus átképzés, de van ennél sokkal fontosabb is benne: például szerepel az anyagban, hogy a szélerőművek engedélyezését tényleg átgondolja a kabinet - ezt egyszer már beígérték tavasszal, de még nem történt semmi az ügyben.

Másrészt benne van az, hogy a napelem bekötési moratórium az 2023 decemberéig meg fog szűnni, nem lesz meghosszabbítva - sorolta a szakember, aki visszatérve a dinamikus villanyárakra arról beszélt, itt arról van szó, hogy Magyarországon az áramtőzsdén egy napon belül a legolcsóbb és a legdrágább órák árazásai között a különbség nagyon megnőtt.

Ez régen volt olyan 20-25 euró, most már van, hogy 200 is, sőt, 2023. június 2-án vasárnap délután 3-kor volt Magyarország modern történetében az első alkalom, amikor a zsinóráram ára nap közben mínusz 500 euró volt a hazai áramtőzsdén.

Tehát, aki áramot vett fel, az pénzt kapott, aki áramot termelt, azt megbüntették!

Ezt leegyszerűsítve úgy képzeljük el, hogy ha valaki be tudott volna kapcsolni például egy mikrohullámú sütőt, akkor nemhogy ingyen sütötte meg az ebédet, hanem pénzt is kapott volna a tőzsdéről, ha dinamikus áron kapta volta az áramot - magyarázta Balogh József, aki hozzátette azt is, hogy maga a dinamikus árképzés nem egy új ötlet, már 2019-ben megjelent az erről szóló EU-s szabályozás.

"Itt semmi semmi más nem történik, mint ezt az EU direktívát próbálják itthon is adaptálni. Az ötlet maga négy éves, csak eddig a magyar kormány nem rohant azzal, hogy ezt végrehajtsa" - fogalmazott.

Hozzátette, az egész dinamikus árképzésről szóló elképzelés arról szól, hogy van olyan fogyasztás, amit lehet mozgatni időben, és van olyan, amit nem.

Utóbbira példa az inkubátor a kórházban, vagy a műtőben a lámpa, ahhoz nem szabad hozzájutni. Amit időben lehet mozgatni, az például az elektromos bojler: ugye, nem teljesen mindegy, hogy az délután 3 órakor a mínusz 500 eurós árammal fűti fel magát, vagy este nyolckor a plusz 200-assal, az a lényeg, hogy mire fürdeni indulsz, legyen melegvíz - példálózott.

Több bökkenő is van

A szakember szerint a magyar kabinet azért sem igyekezett bevezetni a dinamikus árazást, mert annak nem teljesülnek itthon a feltételei. Például kellenek hozzá okos villanyórák, ezeket wifi-n keresztül a szolgáltató tud ki-be kapcsolni. Ezek nem olcsók, és kevés van belőlük a piacon, mindenki ezt hajtja Európában.

A második pedig az, hogy az elektomos hálózat Magyarországon nincs egészen rendben - ezt kommunikálták a napelemstop bevezetésekor is. Miért nincs rendben? Azért, mert a pont 10 éves rezsicsökkentés alatt az áramszolgáltatók nem kaptak annyi pénzt a fejlesztésre, mint amennyi kellett volna - mondta.

Ha pedig mégis eljutnánk oda, hogy bevezethető lesz a dinamikus árazás, akkor első körben meg kell, hogy kérdezze a szolgáltató az ügyfelet, szeretne-e okos mérőórát vagy nem - ez nagyon fontos az európai uniós szabályokban, oda van írva, hogy a rendszer önkéntes.

Senki nem kötelezhet arra, hogy te ezt kérd. Azaz, vélhetően úgy fogják majd elérni, hogy az ügyfelek szereltessék be az okosmérőt, hogy mondjuk megmondják: akinél ilyen működik, annak rendszerhasználati díja 10 forint, akinél nem, annak 18. Ezeken az órákon van egy dugalj, amibe azt az eszközt kell bedugni, amiről tudodja az ember, hogy napközben lehet, hogy meg lesz állítva, vagy be lesz kapcsolva - magyarázta Balogh József a Pénzcentrum.hu oldalán.

És honnan tudja a szolgáltató, mikor várható, hogy olcsóbb lesz az áram? Ebben például óriási szerepe van a napenergiának Magyarországon.

Balogh József szerint a szolgáltatóknak az árak előrejelzésére van egy nagyon fejlett modellje, a várakozások alapján pedig a vezérlőszoftver automatikusan tud ki-be kapcsolgatni több tíz- vagy százezer mérőt. A terhelés átalakításával gyakorlatilag elkerülik azt, hogy este nagy fogyasztási csúcs legyen, a nappali nagy mélység pedig ugyanígy ne legyen annyira hatással a tőzsdei árakra.

A rezsicsökkentéssel is kezdeni kell valamit?

A rezsicsökkentés mostani formája is igencsak bekavarhat a történetbe, a szakember szerint. Hozzátette, a kabinet most azon gondolkodhat, hogyan lehetne az átlagfeletti fogyasztók terheit tompítani, hiszen az áramárnál a meghatározott értéket túllépve duplázódik a tarifa.

Tehát a rezsicsökkentésben az átlagfogyasztásig semmi nem fog változni. Itt most az a kérdés, hogy az átlagfogyasztás felett, mint fogyasztó, önkéntesen hajlandó-e a lakosság arra, hogy egy ilyen okos mérőórát hozzá beszereljenek. Ez a magyar előterjesztés összesen 431 szavas, ennyiben ezt nem lehet leírni, rengeteg részletkérdés kimaradt.

Ki fizeti a mérőt? Ki dönti el, hogy mikor kapcsolgatják ki-be?

Feltehetőleg a szolgáltató, de ez sehol nincs leírva. Hogyan lesz ennek a ki-be kapcsolt áramnak az elszámolása. Ha a pillanatnyi ár mínusz 500 euró, akkor te tényleg fogsz kapni 500 eurót? A válasz szerintem az, hogy nem egészen, valamennyit biztos leszed magának az áramszolgáltató - sorolta Balogh József.

Top Altcoinok amiket most olcsón megvehetsz, mielőtt kilő az árfolyamuk

Ahogy az altcoinok piaca értékben elkezdett növekedni, sokan olyan altcoinokat keresnek, amelyeket kedvezményes áron vásárolhatnak meg, hogy befektetési portfóliójukat diverzifikálják anélkül, hogy túlságosan mélyen belemerülnének a szektor pénzügyi aspektusaiba.
2024. 05. 05. 07:00
Megosztás:

Új szankciók segítik a termelőket

Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók általi, 30 napon túli késedelmes fizetések a gazdálkodók felé az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagnak köszönhetően - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleményében a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
2024. 05. 05. 06:00
Megosztás:

Az Auchan debreceniket hívott vissza

Nem jelölt allergén jelenléte (szója) miatt az Auchan Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta a forgalomból az "Auchan Kedvenc csemege debreceni, 300 g és Auchan Kedvenc csípős debreceni, 300 g" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2024. 05. 05. 05:00
Megosztás:

Váratlanul visszaesett az amerikai szolgáltatóipar áprilisban

Az elemzők által várt gyorsuló növekedés helyett csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 05. 05. 04:00
Megosztás:

Gyengülő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás előző hónapban

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett végleges, az előzetest némileg meghaladó értékei alapján.
2024. 05. 05. 03:00
Megosztás:

Nagy segítség az egyetemeknek a HU-rizont program

A HU-rizont program 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, melyek Magyarország és a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2024. 05. 05. 02:00
Megosztás:

Pénz- és szerencse horoszkóp a jövő hétre: a BIKA gazdagodik, a KOS lottón nyerhet nagyot

Heti pénz- és szerencse horoszkópunk útmutatással szolgál a jövő hétre (május 6-12.) vonatkozóan a pénzügyek terén. Megmutatjuk szerencseszámaidat és azt is, melyik nap célszerű szerencsét próbálnod, azaz melyik lesz a jövő héten a szerencsenapod.
2024. 05. 05. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse már a Solanán is elérhető, eddig 13 millió dollárt gyűjtött a láncokon átugráló kutya

A kripto legújabb, Shiba Inu ihlette vicces tokenje a mémekért rajongók és a kripto evangelisták érdeklődését egyaránt felkeltette. A lelkes befektetők ugyanis a Dogeverse láncok között ugráló képességében a holnap mém érméjének képességeit látják.
2024. 05. 05. 00:01
Megosztás:

Több mint negyvenezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.
2024. 05. 04. 23:00
Megosztás:

Drágább nálunk az üzemanyag a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal, azaz 20 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 628 forint volt, ami 15 forinttal, 2,4 százalékkal haladta meg a régiós 613 forintos átlagárat - közölte kísérleti statisztikai adatai alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 04. 22:00
Megosztás:

Márciusban változatlan maradt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Márciusban már a negyedik egymást követő hónapban állt a rekordalacsony 6,5 százalékon a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 05. 04. 21:00
Megosztás:

Akár 17 forinttal is csökkenhetnek a hazai üzemanyagok árai

Az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 7 forinttal, a dízel esetében 12 forinttal csökkent, míg a héten a hazai kiskereskedelmi árak a benzin és a gázolaj esetében is akár 17 forinttal csökkennek. Így a benzin ára a régiós átlagár alatt, míg a dízel közel azonos szinten lesz - közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 04. 20:00
Megosztás:

Áprilisban is nőttek a globális élelmiszerárak

Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, azúttal elsősorban a hús, a növényi olajok és gabonafélék drágulása miatt, amit nem tudott ellensúlyozni a cukor és a tejtermékek árának csökkenése.
2024. 05. 04. 19:00
Megosztás:

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél című pályázat nyerteseinek figyelniük kell arra, hogy a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyéhez kötött - hívta fel a figyelmet a hivatal pénteki közleményében.
2024. 05. 04. 18:00
Megosztás:

A rendszeres megtakarítók átlagosan 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta.
2024. 05. 04. 17:00
Megosztás:

Mit tehetünk az egyre gyakoribb betörések ellen?

Érdemes átgondolni, milyen módon védekezhetünk a különböző vagyon elleni bűncselekmények ellen. A szakember szerint a leghatékonyabb még mindig a biztonsági kamera felszerelése, ám van egy két szabály, amikre érdemes odafigyelnünk, ha ilyen módon akarjuk biztosítani a védelmünket.
2024. 05. 04. 16:00
Megosztás:

Komoly bírságot kapott a 4Life Directre

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) negyvenmillió forint bírságot szabott ki a 4Life Directre és biztosító-partnereire, mert hiányosan teljesítették korábbi vállalásukat, a fogyasztóknak csak egy részét kompenzálták - tájékoztatta a versenyhatóság pénteken az MTI-t.
2024. 05. 04. 15:00
Megosztás:

Nehezen talál magára a használtautó-import

Noha a hazai jövedelmek reálértéke ismét felfelé ível, a kereslet növekedése az autópiacon ezt csak bizonyos késéssel fogja követni - kommentálta a használt személyautók importjára vonatkozó legfrissebb adatokat pénteki elemzésében Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.
2024. 05. 04. 14:00
Megosztás:

Áprilisban kilőtt az újautó-piac

A Datahouse által közétett, legfrissebb adatok szerint idén áprilisban 10 402 új személyautót helyeztek forgalomba.
2024. 05. 04. 13:00
Megosztás:

Alig élénkült a lakásépítés az első negyedévben

2024. első negyedévében 2779 új lakás épült, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4524 volt, 9,3 százalékkal maradt el a 2023. azonos időszakitól - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 04. 12:00
Megosztás: