„Klubrádió
A lényeg

Orbán Balázs: Magyarország kicsi, ezért nem engedheti meg a luxust, hogy kilépjen az EU-ból

18/04/2024 20:49

| Szerző: Klubrádió

Magyarország kis ország, ezért nem engedheti meg magának a luxust, hogy kilépjen az Európai Unióból, mint a britek, nyilatkozta a Politico szerint Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója az állam- és kormányfők informális csúcstalálkozójának második napján beszélt erről. Orbán Balázs úgy vélte, hogy a „konzervatív erőknek egyesülnie kellene”, mert a „baloldal, a zöldek és a liberálisok megelőzik” őket az Európai Parlamentben és „nagy nyomást helyeznek” rájuk. 

Az uniós csúcstalálkozó második napján a fő téma Enrico Letta volt olasz miniszterelnök jelentése, amely növelni szeretné az EU versenyképességét. A dokumentum a többi között mélyítené a tőkepiaci uniót (azaz egységesebb szabályokat vezetne be a különféle pénzügyi eszközökre) és jobban összehangolná az adószabályokat. Orbán Balázs elutasítja, hogy több jogkört kapjanak a uniós intézmények a versenyképességhez hasonló területeken, mert az szerinte problémákhoz vezetne. A miniszterelnök politikai igazgatója az MTI szerint "magyar újságíróknak nyilatkozva" az uniós intézmények rossz vezetésének tudta be, hogy az öt évvel ezelőtti helyzethez képest az EU versenyképessége radikálisan romlott. Ezt mindenképpen meg kell állítani, ezért a versenyképességi fordulat végrehajtása a júliusban induló magyar EU tanácsi elnökség egyik legfontosabb célja lesz – tette hozzá nyilatkozatában.

A miniszterelnök politikai igazgatója úgy látta, hogy Európa vezetői közül – a frontvonalról érkező hírek ellenére – egyre többen "háborúpárti" álláspontot követnek, egyedül a magyar kormány békepárti. Amíg nincs fordulat, "minden háborús készülődésből kimaradunk", és "biztosítjuk, hogy Magyarország semmilyen módon ne tudjon olyan színben feltűnni a világ vagy a háborút viselő felek színe előtt, mintha a konfliktus részese lenne" – fogalmazott. A júniusi európai parlamenti választás szerinte a következő esély, hogy a "békepárti" elképzeléseknek és javaslatoknak is több tere legyen az EU-ban.

(forrás: telex.hu, kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)