Sokat lendíthetnek a pártok EP-listáin a „márkás” emberek

Sokat lendíthetnek a pártok EP-listáin a „márkás” emberek

Magyar Péter a Kossuth téren 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fiatal és magasan képzett, de a közéletben ismeretlen emberek kerülhetnek a Tisza Párt európai parlamenti listájára, de nem az ő személyük lehet a döntő a voksoláskor, hanem Magyar Péteré. A Magyar megjelenése miatt ismét kiéleződő politikai versenyben a pártszimpátián kívül az is számíthat, hogy melyik párt tud országosan ismert "frontpolitikusokat" felmutatni a választáson. Az európai parlamenti (és az önkormányzati) választási kampány szombaton veszi kezdetét, a pártoknak 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy EP-listát állíthassanak.

– A pártkötődés fontossága ellenére is töretlen világtrend az elmúlt évtizedekben, hogy „perszonalizálódik a politika”, vagyis választásról választásra egyre fontosabbá válhat, hogy a választók kiket látnak a listák befutó helyein, főleg az első öt helyen, ami a szavazólapon is fel van tüntetve – mondta a Magyar Hangnak az Iránytű Intézet elemzője, Ember Zoltán. A versengés, amit Magyar Péter megjelenése elindított, szerinte még inkább előtérbe helyezheti a politikusok személyét. Az elemzőt azután kérdeztük meg, hogy Magyar Péter közzétette pártjának, a Tisza Pártnak az EP-jelölti helyekért még versenyben maradt tíz jelentkezőjét, akiket több körben, csaknem félezer jelentkezőből választottak ki. Ez a kiválasztási folyamat eddig előzmény nélküli volt a hazai politikai életben, ahol az utóbbi időben sok minden változott.

A Fidesznek eleve kellemetlen meglepetés után kellett nekivágnia az európai parlamenti lista összeállításának, a kegyelmi botrány ugyanis a lista élére szánt Varga Judit pozíciójába került, ami nehéz helyzetbe hozta a kormánypártokat. Deutsch Tamás listavezetői pozíciója nem csak egy egyszerű személycsere volt, jelentősen átalakította a Fidesz-KDNP-lista imázsát is: bár közszereplése során Varga Judit sem diplomatikus, kiegyensúlyozott, sokkal inkább nyersen offenzív politikai stílust képviselt, a Fidesz-lista arculatát jelentősen befolyásolta volna, hogy egy, a fiatalabb generációhoz tartozó női politikus, a volt igazságügyi miniszter áll az élén. Varga Judit nagyobb eséllyel tudta volna a friss erő benyomását kelteni, mint a Fidesz első generációjához tartozó Deutsch Tamás.

Ember Zoltán úgy látja: bizonyos értelemben biztonsági játékot játszott a Fidesz, amikor egy régi, megbízható káderét tette a lista élére, aki „a brüsszeli folyosókon is eltalál A-ból B-be”, hiszen régóta európai parlamenti képviselő. – Orbán Viktor szempontjából ezek mindenképpen előnyös tulajdonságok, ugyanakkor Deutsch Tamás még a Fidesz-tábor egy része számára sem a legkedveltebb politikus. Kérdés, hogy mennyi Fidesz-szavazó lesz, akit ez befolyásol. Az biztos, hogy Deutsch Tamás nem hoz újabb szavazókat, a kérdés az, hogy visz-e. A válasz pedig, hogy valószínűleg nem sokat. A legtöbb Fidesz-szavazó valószínűleg nem Deutsch Tamásra, hanem Orbán Viktorra és a Fideszre szavaz – vélekedett az Iránytű Intézet elemzője.

– Az ellenzéki pártok esélyeiről lehet vitatkozni, de tény, hogy február óta újra van versengő politika Magyarországon. És ahol verseny van, ott nagyon el tud húzni az, akinek „márkaelőnye” van – vélekedett a politológus, aki szerint a kis pártokat ilyen körülmények között sok más probléma mellett az a veszély fenyegeti, hogy azok az ellenzéki pártok, amelyeknek ismert, felépített politikusaik vannak, „elszívják előlük a levegőt”. Ez igaz lehet szerinte a DK-MSZP-Párbeszéd közös listára is, amelynek élén Dobrev Klára áll, aki országosan ismert és sokak által kedvelt politikus.

A legtöbb ellenzéki párt listái papírforma szerint alakultak: a pártok igyekeztek ismert arcokat tenni a befutó helyekre, az LMP listáján például jórészt a párt országos politikából is ismert arcai köszönnek vissza Ungár Péter vezetésével. A Jobbik-Konzervatívok, miután a párt az elmúlt években fokozatosan elveszítette a legtöbb, országosan ismert politikusát, Róna Péter közgazdászt kérte fel listavezetőnek. – Racionális döntésnek tűnhetett Róna Péter indítása, aki nagyvárosi ellenzéki közegben ismert és kedvelt, viszont Magyar Péter megjelenése és dinamikus szereplése megnehezíti ennek a stratégiának a végigvitelét – fogalmazott lapunknak az elemző.

De nem lesz könnyű dolga – folytatta – a Momentumnak sem, amely szintén vezető – és jelenleg is EP-képviselő – politikusaival, a pártelnök Donáth Annával és Cseh Katalinnal vág neki az EP-választásnak. Nem csak azért, mert Magyar Péter tőlük is vihet el szavazókat, hanem azért is, mert a párt elmúlt két évben problémákkal küzdött, így Ember Zoltán szerint elképzelhető, hogy Dobrev Klára is elcsábít tőlük szavazókat.

A Kétfarkú Kutya Párt esetében nyilvánvaló volt, hogy Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna kivételével nincsenek igazán ismert politikusaik, ezért nem meglepő, hogy párton kívüli szereplőket is behívtak a listájukra, a második helyen Törley Katalin tanár, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója áll. A politikai elemző szerint a viccpártként induló kutyapárt „komolyodási” szándékát jeleníti meg a lista, ám azon többnyire az országos nyilvánosságban ismeretlen politikusok szerepelnek – Bruti és Törley Katalin listára helyezése jó ötlet ebből a szempontból, de a listavezetőt, Le Mariettát még a közélet iránt érdeklődők közül kevesen ismerik – vélekedett Ember. A kis pártok közül szerinte a Mi Hazánknak azért is lesz nehéz dolga, mert a párt szavazói eleve sokkal nehezebben mozgósíthatók egy európai parlamenti és önkormányzati, mint egy parlamenti választásra, a biztos szavazóik aránya átlag alatti, ráadásul szerinte Magyar Péter is „beléjük haraphat”.

Magyar Péter Tisza nevű pártja minden szokást felrúgva pályázati úton toborozta a listán szereplő képviselőjelölteket – a listavezető Magyar Pétert és a harmadik helyen szereplő Tarr Zoltánt kivéve –, a sorrendről pedig nyílt szavazást hirdetett. A tíz jelölt mindegyike magasan képzett, fiatal és ismeretlen a közéletben. A lista második helyén a legtöbb szavazatot kapó női képviselőjelölt fog állni. Bár Magyar Péter már jelezte, hogy nem szándékozik átvenni a mandátumát, a legnagyobb szerepe a listavezető személyének éppen a Tisza Párt esetében van az elemző szerint, már csak azért is, mert nem tartja valószínűnek, hogy a választásig hátralévő hetekben országos ismertséget tudna szerezni bármelyik, pályázati úton kiválasztott jelölt. Így annak sem feltétlenül lesz döntő hatása szerinte, hogy milyen típusú – jelen esetben fiatal és magasan képzett – embereket választottak ki a listára.

– Az a tíz ember, akire a Tisza Párt készülő EP-listáján szavazni lehet, valószínűleg nehezen győzne meg bármiről egy átlagos választópolgárt valamelyik magyarországi kistelepülésen. Valószínűleg jobban megértetnék magukat egy 30-40 éves, Nyugat-Európában élő, diplomás magyar választóval – vélte Ember Zoltán, aki szerint fontos lesz az induló mozgalom számára, hogy mennyire képes nyitni szélesebb társadalmi rétegek felé. Ugyanakkor hozzátette: új arcokra általában véve hatalmas szüksége van az ellenzéki pártoknak, miközben a Fidesznek szerinte az a célja, hogy ne legyenek új belépők a politikában, főleg a széles körben ismert „frontpolitikusok” személyében ne legyen változás.