Mégsem Széchényi Ferencről nevezi el a kormány az új múzeumi csúcsintézményt

  • narancs.hu
  • 2024. április 18.

Belpol

Júliusban jönne létre a Demeter Szilárd vezette "közgyűjteményi központ". 

Szerdán felkerültek a kormány honlapjára az újonnan tervezett "közgyűjteményi központ" létrehozása érdekében szükséges kormányrendelet-módosítások. 

Február végén-március elején derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum élére kinevezett Demeter Szilárd nemsokára egy még nagyobb intézményi komplexum felett rendelkezhet, amelyben összevonnák a Magyar Nemzeti Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Magyar Természettudományi Múzeumot, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeumot, illetve az Országos Széchényi Könyvtárat.

Csák János kulturális és innovációs miniszter arról beszélt, hogy "Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ" néven jöhet létre majd az új, általa "kulturális holdingnak" nevezett intézmény. 

A kormány honlapjára feltöltött tervezett kormányrendelet-módosítások szerint azonban nem Széchényi Ferencről fogják elnevezni a monstrumot, hanem

annak neve "Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ" (röviden MNM KK) lesz. 

Korábban az Index.hu úgy értesült, hogy július 1-ével állna fel a gigaközpont, ezt a tervezet is megerősíti, ugyanis akkor lépne hatályba. A rendelet egyébként csak arról rendelkezik, hogy különféle kormányrendeletekben átírják a múzeumok korábbi nevét az új központ nevére. 

A szerdán egyeztetésre bocsátott tervezethez április 25-ig várják az észrevételeket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.