kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Így csábítanak a cégek a HVG Állásbörzén

Még ma estig több mint száz munkaadóval személyesen találkozhatnak azok az álláskeresők, akik ellátogatnak a Papp László Budapest Sportarénába a HVG szokásos tavaszi állásbörzéjére. Körülnéztünk az első napon, hogy mi várja a résztvevőket.

HVG Állásbörze Bosch stand-
images

Szerdán 10 órakor nyitotta meg a kapukat a Papp László Sportarénában a HVG Állásbörze, amelyet idén is hibrid formában rendeznek. Két napon át személyesen is lehet találkozni a munkaadókkal, az ezzel párhuzamosan futó online állásbörze egy nappal tovább, péntek estig tart.

A sportaréna küzdőterébe lépve egy hatalmas kamionba botlik a látogató, amely egyben a Waberers szállítmányozó cég standját is jelenti. Bárki kipróbálhatja magát a platón elhelyezett szimulátoron. Az irodai pozíciók közül a legtöbb ajánlat pénzügyi területre vonatkozik, de például új HR munkatárs után is kutatnak.

HVG Állásbörze stand
A kamion körül forgott a Waberers álláskínálata

A nagy autógyártók közül ezúttal a Suzuki jött el kiállítóként a börzére, a BMW, az Audi és a Mercedes nem. Ott van viszont az autóipari beszállítók közül az egyik legnagyobb, a Bosch, amely elsősorban mérnököket keresett, a standnál nagy volt a nyüzsgés a délelőtti órákban.

Külföldi munkák Helsinkitől Amszterdamig

A többi állásbörzéhez képest feltűnően sok kiállító keresett külföldi munkára magyarokat. A Swissport németországi repülőtéri háttérmunkára toborzott. A Covebo ügynökség Hollandiába az építőiparba és a logisztikába, a kékgallérosok közül villanyszerelőket keresett. A cég képviselőjétől megtudtuk, hogy a munkavállalóknak szállást is kínálnak. Két skandináv ország állami ügynöksége is megjelent. A Work In Finland standjánál kiderült, hogy elsősorban informatikusokat keresnek, a workinfinland.com oldalon található álláshirdetéseknél pedig nem feltétel a finn nyelvtudás. A Work in Denmark standjánál perceket kellett sorban állni, míg valakire sor került. Itt négy nagyobb szakmacsoportot emeltek ki, amelyben várják a magyarokat: mérnöki munkák, informatika, egészségügy és vendéglátás.  

HVG Állásbörze stand
Az építőiparba és a logisztikába keresett egy cég magyarokat Hollandiába

 

HVG Állásbörze stand
Dánia mérnöki, IT, vendéglátóipari és egészségügyi szakszemélyzetet vár

 

HVG Állásbörze stand
Sok munkakörben az angoltudás is elég Finnországban

Aki nemzetközi közegben dolgozna, de nem akarja elhagyni Magyarországot, az pályázhat az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének állásaira. Az új munkatársak olyan juttatásokkal számolhatnak, mint 13. havi fizetés, bérfizetés kéthetente, fizetett szabadság az amerikai nemzeti ünnepeken vagy a betegszabadság 15 napjára 70 helyett 80 százalékos bérezés.

HVG Állásbörze stand
Kéthetente fizet bért az USA budapesti nagykövetsége és van 13. havi fizetés is

Biztos, stabil munkahelynek számítanak a hatóságok, az állami intézmények, állami és önkormányzati vállalatok. Az állásbörzén lehet találkozni, az adóhivatal, a katasztrófavédelem, a büntetésvégrehajtás, a BKV, a MÁV és a rendőrség képviselőivel. A rendőrség Smarttal érkezett, nyomozókat, iskolaőröket toboroz. A BKV hat szellemi és 37 fizikai munkakört hozott ki az állásbörzére. Nemcsak buszvezetőket toboroz, hanem például matrózt és humánügyi előadót is.

HVG Állásbörze stand
A BKV buszt hozott, de matrózt is keresett

HVG Állásbörze stand
Tűzoltókocsival érkezett a katasztrófavédelem

Nem hiányozhatnak a versenyszféra nagy munkaadói sem: a pénzügyi szektorból az OTP, a kiskereskedelemből a dm drogérialánc, az energetikából az MVM, a Veolia, az informatikából a Deutsche Telekom IT Solutions, a nemzetközi ügyféltámogató központok közül a Tata Consultancy Services.

HVG Állásbörze stand
A dm hozta a sminkbuszát, és sminkelt, hogy a legjobb arcukat mutassák a pályázók

 

Álláskeresés a karrierhack módszerrel

Persze nemcsak a cégeket lehet felkeresni, hanem előadásokra is be lehet ülni az állásbörzén. Összesen három színpadon futnak beszélgetések. Az első nap egyik legérdekesebb előadását Baráth András karrier-tanácsadó tartotta, aki arról beszélt, hogyan lehet egy jól fizető állást a karrierhack módszerrel megszerezni. Meglátása szerint az állások két nagyobb csoportra oszthatóak: statikusra és dinamikusra. Utübbiak jellemzője, hogy viszonylag új területek, többnyire új technológiákhoz kapcsolódnak, nagy az álláskínálat, még kevés a szakember. Ide tartozik többek között a digitális marketing, az IT projektmenedzsment, az adatelemzés, az üzleti intelligencia, bizonyos IT programnyelvek. Ezekbe úgy lehet könnyebben bejutni, ha valaki egy rokon szakmából érkezve gyorstalpaló képzésekkel megtanulja a szakma újdonságait (akár három-négy rövidebb képzés elvégézésével), átszerkeszti önéletrajzát, Linkedin-oldalát és célzottan pályázik. A tanácsadó több példát is említett, amikor zenészből vagy rendőr nyomozóból lett valaki üzleti elemző.

HVG Állásbörze stand
Baráth András: használjuk a karrierhack módszert, ha dinamikus szakterületet célzunk meg

 

Megtanulni nemet mondani

Szó esett a munka mentális oldaláról is, például a teljesítménykényszerről és annak kezeléséről. Séllei Annamária a HVG HR igazgatója elmondta, ha valaki maximalistának tartja magát, az lehet pozitívum és negatívum egyaránt. Nem mindenki képes ugyanis időben abbahagyni a munkát és ennek lehetnek pszichés és fizikai következményei is. Pinczés Balázs a Magyarországi HR-Network Egyesület elnöke hozzátette, hogy nem kell feltétlenül mindent 100 százalékosra megoldani, tervezzük meg a pihenést, ünnepeljük meg a sikert és a céges kultúra keretei ne legyenek merevek a munkahelyen. A túlmunka és a belülről jövő teljesítménykényszer ugyanis könnyen kiégéshez vezet. Séllei Annamária elmondta, hogy meg kell tanulnunk nemet mondani a munkahelyen. Pinczés Balázs szerint ebben a kulcs a kommunikáció. Aki minden plusz feladatot szó nélkül elvállal, tőle az első nemet nem értik a kollégák. Ha azonban elmondjuk, hogy a plusz feladat mekkora terhelést jelent, és emiatt milyen fontosabb feladatokra nem jut idő, akkor azt másképp fogadja a külvilág.  

A quiet quittingre azaz a csendes felmondásban rejlő veszélyekre hívta fel a figyelmet Mohos Edina pályatanácsadó. “Vegyük észre időben, ha nem vagyunk a megfelelő munkahelyen. Ha későn tesszük, akkor ennek testi tünetei is lehetnek” - fogalmazott. Aki csendben felmondott, az már csak a fizetésért jár be a munkahelyre, semmi örömét nem leli a munkában. Utolsóként érkezik reggel, korán megy ebédelni, nem szereti, ha másokkal kell napközben beszélgetnie és az első között távozik. Ahhoz, hogy ezt tudatosítsuk, és tegyünk ellene, kell az önreflexió. Útravalóként a pályakezdőknek elmondta, hogy ne érezzék azt, hogy bizonytalanságukkal a szakma- vagy munkahelyválasztásban egyedül vannak. Minden generáció szenved ettől. 

HVG Állásbörze stand
Mohos Edina (balra) a csendes felmondás veszélyeire hívta fel a figyelmet

A személyes állásbörze csütörtökön délután 5 óráig tart, pénteken csak online lesz elérhető a karrierfórum. A mai előadásokon hallható lesz mások mellett Nyári Dia színésznő, aki a munka és az anyaság összehangolásáról beszél, terítékre kerül a karrierváltás, a munkát segítő digitális újdonságok és lesz egy Dumaszínház előadás is a kapunyitásról.

Fotók: Karácsony Zoltán

  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk