Évente 2,3 millió tonna csirketoll megy a szemétbe az Európai Unióban. Mi lenne, ha ebből étel is lehetne? – tette fel a kérdést Sorawut Gunn Kittibanthorn, Londonban élő thaiföldi kutató és tervező a firstclass.hu cikke szerint.

A kutató ugyanis rájött arra, hogy a csirketollból ki lehet vonni fehérjét, majd abból lehet készíteni műhúst, és véghez is vitte az elképzelését.

A csirketoll 91 százaléka protein, egészen pontosan keratin, melynek az antioxidánstartalma is magas, továbbá nyolc, az egészséges élethez szükséges aminosavat is tartalmaz. A kutató által kifejlesztett komplex eljárásnak köszönhetően 1 kg csirketollból több mint 750 gramm emberi fogyasztásra alkalmas fehérjét lehet kinyerni. Kera nevű cége ebből készítette el saját műhúsát, melyről azt állítják, hogy nem is húshelyettesítő termék, hanem olyasvalami, ami még a húsnál is jobb.


A Kera első próbakóstolását Londonban tartották március végén, és a helyszíni beszámolók szerint a terméket nem lehetett megkülönböztetni az igazi hústól.

Indexkép: Instagram-bejegyzés