8,5 milliárd utas repült tavaly, idén új rekord jöhet

8,5 milliárd utas repült tavaly, idén új rekord jöhet

Utasok a Dubai Nemzetközi Repülőtér információs monitorai előtt 2024 márciusában. Nem könnyű eligazodni. (Fotó: Lukács Csaba / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) a tavalyi (egyelőre csak előzetes) légiforgalmi adatok alapján a világ legnagyobb repülőtereinek toplistáját. A számokból úgy tűnik, már nem vagyunk messze a rekordév forgalmától: a tavaly globálisan jegyzett 8,5 milliárd utas a 2019-ben mért csúcsérték 93,8 százaléka. Úgy tűnik, hogy az ázsiai-csendes-óceáni és a közel-keleti csomópontok megerősödtek és felzárkóznak az amerikai hubok mögé.

Luis Felipe de Oliveira, az ACI World főigazgatója elmondta, „a globális légi közlekedést 2023-ban elsősorban a nemzetközi szegmens táplálta, amelyet több tényező is hajtott. Ezek közé tartozott Kína újranyitásából várható előnyök és a makrogazdasági feltételek ellenére növekvő utazási hajlandóság.” Miközben az Egyesült Államok nagy légikikötői továbbra is uralják az utasok számát tekintvelegforgalmasabb repülőterek top 10-es listáját, nevezetesen a Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőtér megtartotta első helyét, vannak figyelemre méltó elmozdulások. A dubaji nemzetközi repülőtér először van a második helyen, míg a tokiói Haneda nemzetközi repülőteret a 2022-es 16. hely után 2023-ban már az ötödiken találjuk. A repülőtéri rangsorok több mint 180 ország és terület több mint 2600 repülőteréről gyűjtött adatokon alapulnak.

Az utasforgalom legfontosabb jellemzői a következők:

• Az előzetes adatok szerint a 2023-as globális összes utasszám megközelíti a 8,5 milliárdot, ami 27,2 százalékos növekedést jelent 2022-hez viszonyítva, vagy 93,8 százalékos eredményt a pandémiát megelőző 2019-es évhez képest.

• Míg a belföldi utazások 20,2 százalékkal nőttek (ez a 2019-es szint 96,8 százalékos helyreállása), a nemzetközi utazások 36,5 százalékos növekedéssel (vagy a 2019-es szint 90,4 százalékával) a fellendülés motorját adták.

• A globális forgalom közel 10 százalékát (806 millió utas) képviselő top 10 repülőtér 19,8 százalékos növekedést tapasztalt 2022-höz képest. A top 10-be tartozó légikikötők nemcsak elérték, hanem 0,7 százalékkal meg is haladták a 2019-es eredményeiket!

• A Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőtér tartja első helyét, a dubaji nemzetközi repülőtér először van a dobogó második fokán, megelőzve Dallas Forth Worth nemzetközi repülőteret.

• A teljes utasforgalom tekintetében az első 10 helyezett közül 5 repülőtér az Egyesült Államokban található.

• A világ legforgalmasabb repülőterei az utasszámot tekintve: Atlanta (104 millió utas), Dubai (86), Dallas/Forth Worth (81), London (79), Tokio (78), Denver (77), Isztambul (76), Los Angeles (75), Chicago (73), Delhi (72).

• Nemzetközi forgalomban a top 10: Dubai, London, Amszterdam, Párizs, Szingapúr, Isztambul, Szöul, Frankfrut, Doha, Madrid.

• Teherforgalomban Hong Kong világelső (több mint 4,3 millió tonna áruval), a gépmozgások tekintetében az amerikaiak dominálnak kibérelve a lista első hét helyét.

 

Címkék: utazás, repülés