„Klubrádió
A lényeg

Újra tüntettek a felsőoktatási dolgozók az alacsony keresetük miatt

17/04/2024 21:03

| Szerző: Klubrádió

Képviselőikkel a kulturális minisztérium államtitkára tárgyalt, jóllehet, konkrét eredmények nem születtek.

Év elején nyílt levelet írtak az állami fenntartású egyetemek dolgozói, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy a közoktatási szektorban zajló bérrendezéssel egy időben a kormány továbbra sem nyújt elegendő pénzt a magas színvonalú egyetemi oktatáshoz és kutatáshoz, a tisztességes bérezéshez és hallgatói juttatásokhoz.

Kifogásolják, hogy az egyetemi oktatók alapbére meg sem közelíti a diplomás mérnöki átlagkeresetet. Egy egyetemi adjunktus havonta nettóban 250 ezer forintot kap kézhez. A doktoranduszok – akik általában mind a kutatási, mind az oktatási, mind az adminisztrációs teendőkből kiveszik a részüket – a tanulmányaik első két évében 140 ezer, második két évében 180 000 forint havi ösztöndíjat kapnak, amelyből képtelenség ma Magyarországon megélni.

A dolgozók és doktoranduszok közül sokan a tisztességes megélhetés érdekében másod-, harmadállást kényszerülnek vállalni, ami hamar kiégéshez és az egyetemi pálya elhagyásához vezet – hangsúlyozták petíciójukban. Követelik, hogy szűnjön meg a méltatlan bérhelyzet miatt már megindult munkaerő-elvándorlás, az oktatói, valamint az oktatást-kutatást támogató munka méltó ellentételezéssel folyjon, valamint a tudományos pálya újra vonzóvá váljon, és fiatal oktatóink számára is tervezhető legyen a jövő.