Egotrip

Várhegyi Éva Ekotrip

Két évtized a klubban

Egotrip

Május 1-jén lesz 20 éve, hogy az Európai Unió teljes jogú tagjává válhattunk. Az odaút nem volt könnyű menet: az akkori, 15 tagból álló közösség évtizedes előkészület után mondta ki a boldogító igent nekünk és a nagyszabású bővítésben részt vevő kilenc, zömmel posztszocialista társunknak.

A 2004-ben már az Európai Unió (EU) nevet viselő együttműködés nem csak mértékben, de tartalmában is messze meghaladta az 1951-ben hat állam által alapított, hidegháborús ihletésű Szén- és Acélközösséget, és a belőle kinőtt, Közös Piacként emlegetett Európai Gazdasági Közösséget. Az EU addigra a „négy szabadság”, vagyis az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgására építő egységes belső piaccá vált, és az ezredfordulón elfogadott alapjogi charta szerint „az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és a szolidaritás oszthatatlan és egyetemes értékein alapul, a demokrácia és a jogállamiság elveire támaszkodik”.

A csatlakozás elodázásáért küzdő, akkor éppen ellenzékben politizáló Orbán Viktor legfeljebb a gazdasági előnyöket látta az uniós tagságban. De még az egységes piacot is olyan zérusösszegű játéknak tekintette, ahol nyerni csak mások rovására lehet, holott annak a lényege pont az, hogy mindenkinek esélye van előnyt kovácsolni belőle. Ahogyan az EU magyarországi képviseletének honlapján is olvasható: „Magyarország az európai uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője. De az uniós tagság előnyei messze túlmutatnak az EU-s támogatásokon. A csatlakozással Magyarország a világ legfejlettebb és legnagyobb egységes piacának vált szerves részévé, és a többi országgal egyenrangú szereplője lett az uniós döntéshozatalnak. (…) Az egységes európai piacnak köszönhetően nemcsak olcsóbban vásárolunk, (…) de a magyar vállalatok és gazdálkodók is óriási lehetőségekhez jutnak.”

2010-es, tartósnak szánt berendezkedéskor Orbán gyorsan félretolta az alapjogi charta értékeit, és kiherélte a hatalmát veszélyeztető demokratikus jogállami intézményeket. Kizárólag gazdasági haszonszerzésre, a felzárkózó országoknak, térségeknek járó uniós támogatások megszerzésére törekedett. Önző és az európai közösség (benne a magyar társadalom) szempontjából destruktív politikája, sajnálatos módon, bejött neki. Nem csupán az uniós forrásokból megvalósított beruházások és célzott osztogatások segítették őt az újabb és újabb választási győzelemhez, hanem a „Brüsszelt” mumusként beállító, szabadságharcos retorika is. Pedig Orbán hatalmi klientúrájának, családtagjainak és lekötelezett barátainak anyagi gyarapodása sem mehetett volna végbe ilyen ütemben, ha nem állnak rendelkezésre az unióból beérkező és a magyar kormány segédletével részrehajlóan szétosztott tetemes pénzösszegek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.