„Klubrádió
A lényeg

Nagyobb összegű készpénzt találtak Baranyi Krisztináék egy ferencvárosi fa tövében

17/04/2024 19:55

| Szerző: Klubrádió

"Középső-Ferencvárosban egy berlini delegációt kísérve nagyobb összegű készpénzt találtunk a járdán, egy fa tövében" – írta a ferencvárosi polgármester.

Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületének polgármestere szerdán Facebook-posztban osztotta meg a következőt:

"Ma, dél körül, Középső-Ferencvárosban egy berlini delegációt kísérve nagyobb összegű készpénzt találtunk a járdán, egy fa tövében. Leadtam a rendőrkapitányságon, ott tudja majd keresni, aki elveszítette és igazolni tudja, hogy az övé" – írta a kerület vezetője.

Ahogy a hvg.hu ismerteti, Magyarországon a polgári törvénykönyv szabályozza, mit kell tenni a talált tárgyakkal. Ebben a többi között az áll, hogy a megtaláló köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételére jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni, amennyiben közterületen történt mindez.

Amennyiben pedig „a közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni”.

Ha pedig valaki nem cselekszik megfelelően, annak következményei is lehetnek. Az elmúlt években több olyan eset is volt – jegyzik meg –, amikor valaki zsebre tette a pénzt, amit talált, és ezért felelősségre is vonták, például lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás.