Snoblesse Oblige 2024/16.

  • Narancs
  • 2024. április 17.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

 

„A hónapok közt ő az enfant terrible, a rettenetes, kiismerhetetlen kölyök, hajadonfővel, sállal a nyakában. Ő a naptár réme, de benne van a legtöbb humor, a legszemtelenebb és a legvidámabb.”

(Pilinszky János: Szeszélyes április)

péntek április 19. 14.00 The Skin Sees When the Eyes Touch / Bőrlátás – kiállítás

Vigyázat! Menő! Metzing Eszter második önálló kiállítása az érintés és a látás egymásba fonódó kapcsolatával foglalkozik. A kiállított művek leválasztják a befogadójukat a látáscentrikus valóságról. Április 26-ig, keddtől péntekig 14–18 óra között vagy előzetes bejelentkezéssel.

(Inda Galéria, Bp. VI., Király u. 34. II. em. 4.)

 

péntek április 19. 19.00 Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators – koncert

Minden idők egyik legnagyobb rockgitárosának bandája új turnéra indul, The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24 címmel 21 ország 32 városában lépnek fel. Slash a Guns N’ Roses után, a Slash’s Snakepit projekttel, majd a Velvet Revolver szupergrouppal aratott sikert, aztán a szólókarrier is bejött neki, de már 2010 óta ezzel a csapattal zenél. Előzenekaruk a Mammoth WVH.

(MVM Dome, Bp. IX., Üllői út 133–135.)

 

péntek április 19. 20.00 Kollár-Klemencz Kamarazenekar – koncert

A formáció ötödik albuma – A folyó címmel – tudatos folytatása annak a munkának, amelynek célja, hogy visszavezesse a közönséget abba a lenyűgöző világba, ahonnan minden folyó ered. Klasszikus zenei, népzenei, világzenei elemek keveredésével alakult ki az a világ, ami éppen annyira természeti, mint természetfeletti, éppen annyira hordozza a magyar kultúra nyomait, mint amennyire határok nélküli.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

péntek április 19. 20.00 Hiperkarma-lemezbemutató

Illetve nemcsak Hiperkarma, mert Müller Péter Sziámi „keresztapa” is benne van, aki Bérczesi Róbertet, a frontembert 2020 óta „támogatja” a dalszerzésben. Eddig megjelent két albumuk után március 21-én látott napvilágot a harmadik, Csillagtúra címmel. Közreműködik még a zenekaron kívül: Baka Rebeka énekes és Kirschner Péter gitárfenomén.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

szombat április 20. 19.00 Vagy a szívem dobbant

Irodalmi és zenés produkció is egyben az a jazzopera, amelyet Szép Ernő Vőlegény című színműve nyomán a Szentendrei Tavaszi Fesztivál műsorán Balla Eszter és Szabó Kimmel Tamás ad elő a Swing à la Django zenekar dallamaival kísérve. A két főszereplő összejön és szétválik, civakodnak és cirógatnak, hiszen halálosan szerelmesek egymásba. Legalábbis a színpadon.

(Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre, Pátriárka u. 7.)

 

szombat április 20. 19.00 h.ml.t. – bemutató

Valami Hamlet, de talán teljesen az. Mindenesetre Shakespeare drámája alapján készült. Alföldi Róbert harmadszorra állítja színpadra, a budaörsi társulatra újrahangolva, rezonálva a jelen közérzetünkre. Hamletet Fröhlich Kristóf, az anyját Pelsőczy Réka játssza. Ophelia Szőts Orsi.

(Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

szombat április 20. 19.30 K, mint Kontroll

K úr nem csak hogy betekintést enged legszemélyesebb gondolataiba, de sok álmatlan éjszakán át szőtt rémálmába is becsalogat. Peer Krisztián és Hegymegi Máté szerint. A játéktéren: Pallagi Melitta, Homonnai Katalin, Nyakó Júlia, Samudovszky Adrian, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Kaszás Gergő, Mátyás Viktória, Urbán Kristóf, Hegymegi Máté és Fodor Tamás. A következő előadás április 25-én látható.

(Stúdió K Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

szombat április 20. 20.00 Zheani – koncert

Először jár Budapesten a provokatív stílusáról is ismert, szókimondó, ausztrál rapper-énekes-dalszerző, aki tavaly jelentette meg új, The Spiritual Meat Grinder című lemezét. Bár saját elmondása szerint ez egy afféle partilemez, amely remekül illene a világvégéhez is, azért mi azt gondoljuk, hogy hedonista buli lesz ez.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

szombat április 20. 21.00 Balaton-klubkoncert

Víg Misi meg az egész zenekar ott lesz, ahogy szokott. A szólógitárt ezen az estén is Bujdosó János (EK) pengeti.

(Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

vasárnap április 21. 10.00 Lélekhívogató – a szivárvány meséje

Tárnok Marica visszatérő, régi ismerős a Tavaszi Fesztiválon, most egy animációs-élőzenés-bábos játékkal érkezik, amelyben egy tündérke eltéved, és behúzódik egy barlangba. Reggel aztán a világ ezer csodáját-színét-élőlényét látja maga körül az erdőben. Lesz gurgulázó kacagás és csillogó fantázia.

(Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, Szentendre, Pátriárka u. 7.)

 

vasárnap április 21.  15.00 3 és fél nővér

Mi történhetett volna a három nővérrel, miután Csehov darabja véget ért? Mit csinált volna Olga, Mása, Irina, na és a feledik: Natasa a 20-as évek káoszában, a 60-as évek összezártságában és a kétezres évek elejének kifordult világában. Életművésznők a teljes 20. században. Selmeczi Bea írta, Telihay Péter rendezte és rendezte be.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

vasárnap április 21.  16.00 Jancsi és Juliska – meseopera

A történet horrorisztikus, de Engelbert Humperdinck, a német késő romantika mestere gyönyörű zenét írt hozzá. A Szent István Filharmonikusok Pastorale-sorozatának közönsége Gémes Katalin rendezésében ismerheti meg a darabot, a muzsikusokat Horváth Gábor operakarmester irányítja, az előadást kortárs balett illusztrálja.

(Vigadó díszterem, Bp. V., Vigadó tér 2.)

 

vasárnap április 21.  20.00 Unleashed Cooperation – koncert

A kortárs lengyel dzsessz kvintett a Three Seas Initiative elnevezésű turnéján minket is útba ejt. Kísérleti, folk és improvizatív is lesz benne, meg néhány sör. Krzysztof Kuśmierek szaxofonon, Patryk Rynkiewicz trombitán, Patryk Matwiejczuk zongorán, Flavio Gullotta bőgőn játszik, Stanisław Aleksandrowicz dobol.

(iF kávézó, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

hétfő április 22. 10.00 Keresztül az időn – kiállítás

Bánföldi Zoltán újra és újra azt firtatja, milyen művészeti stratégiákkal lehet kicselezni a múló időt. Vajon mi vagyunk az időben, vagy az idő létezik mibennünk? A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2024 hivatalos programjának része, és április 26-ig látható.

(Vízivárosi Galéria, Bp. II., Kapás u. 55.)

 

hétfő április 22.  19.00 Franco Amore utolsó éjszakája

Milánó központi pályaudvara közelében családi bulit rendeznek. Amore nyomozót várják haza utolsó szolgálati napjáról a barátai, rokonai és fiatal felesége, hogy megünnepeljék nyugdíjba vonulását, ám őt szólítja még egy utolsó akció. Andrea Di Stefano filmje az Itáliai utazás sorozatban látható. Főszerepben a mai olasz mozi ki­emelkedő sztárja, Pierfrancesco Favino.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

hétfő április 22.  20.00 Szerb Antal száz verse

Nem száz vers hangzik el, hanem egy bámulatos műveltségét szertelen csacsogással elfedő, végtelenül szerény és éppannyira csodálatos író-olvasó-szerkesztő-fordító-tanárember elevenedik meg a színpadon. A magyar kulturális élet megkerülhetetlen alakja, akit maga alá gyűrt a történelem. Előadja: Bálint András.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

kedd április 23. 12.00 Arcok. Színek. Történetek. – kiállítás

„Hogyan indul el egy történet és hogyan születik meg egy karakter? Évtizedek óta gyűjtök történeteket és arcokat, neveket és mondatokat a világ különböző pontjain. A találkozásokból aztán újabb képek és történetek születnek” – írja Szűcs Péter a kiállítása elé, ahol Kubában készült 12 fotó és egy Havannában játszódó novella részletei láthatók a falakon május 4-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között.

(East of Eden Galéria, Bp. V., Paulay Ede u. 67.)

 

kedd április 23. 19.00 Cassyette – koncert

Ismét egy lázadó dalszerző, aki turnézott már a Bring Me the Horizon, a My Chemical Romance vagy éppen a Sum41 zenekarokkal is. A brit énekesnő zúzós zenéjével és egyedi megjelenésével fékezhetetlen hurrikánként csap le a part menti szórakozóhely színpadán.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

kedd április 23. 19.30 Varga Lóránt – Egykutya

„Kedves barátaim! Elnézéseteket kérem, hogy sok mindent nem mondtam el a mai estével kapcsolatban. Egy pillanat. Megnézem a kaját. Addig csevegjetek kötetlenül.” Vidám életértelme egy felvonásban a PopUp Produkció, illetve Döbrösi Laura, Tenki Dalma, Bakonyi Alexa és Tóth Károly előadásában. Jegyek csak elővételben.

(ACG Reklámügynökség, Bp. II., Henger u. 2/B)

 

szerda  április 24. 10.00 Tovább a lenini úton? – kiállítás

Dr. Udvardy Csaba sebészorvos munkái (speciálisan újragondolt Lenin-szobrok) egy teljesen szür­reális világ kapuit nyitják meg a szemlélők előtt. Az alkotó egy mára már letűnt történelmi kor legnagyobb ikonjának relikviáit használja fel, alakítja, értelmezi át a saját gondolatai mentén. Persze minderről mindenki a saját szemével győződhet meg május 4-ig, vasárnap kivételével minden nap 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 14 óra között.

(Amikor Galéria kiállítóterme, Bp. XIII., Pozsonyi út 6.)

 

szerda  április 24. 19.00 Mikor hazudtam?

Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni. Főnökei egy fiatal, ambiciózus kommunikációs szakembert küldenek el hozzá, hogy közösen dolgozzanak ezen a problémán. A tréning azonban különös fordulatot vesz, a valóság körvonalai fokozatosan elmosódnak és végképp összekeveredik az igazság a hazugsággal. Írta és rendezte Tasnádi István, Péterfy Bori és Rohonyi Barnabás játsszák.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

szerda  április 24. 19.00 Kassák

Négy zenész és egy színművész vállalkozott arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó lemezen mutassa be. A megzenésítések közt találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgárd dalokat. A projekt különlegessége, hogy Keszég László színművész mellett a zenészek mindegyike is megszólaltat verset. Harcsa Veronika énekes, Márkos Albert színházi és filmes zeneszerző, Pándi Balázs és Benkő Róbert a magyar free jazz meghatározó alakjai. A rendezvény a „10 éves az Esernyős” programsorozat része, így ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

(Esernyős, Bp. III., Fő tér 2.)

 

csütörtök április 25. 19.00 Blahalousiana – koncert

A Budapest Park 2024-es évadának első fellépői. Szeressetek; Túl távol, elég közel; Szívemet kitépted – csak néhány ikonikus dal abból a repertoárból, amellyel Schoblocher Barbiék begyújtják a rakétákat április 25-én a park színpadán! További meglepetések és infók hamarosan! Barkóczi Noémi dalnok lesz a vendég.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

csütörtök április 25. 19.00 Futárlíra – kötetbemutató

„Állandóan asszociál, képtelen leállni. Van, amikor történeteket állít össze, ezek ebben a kötetben nincsenek benne, ebben úgynevezett versek vannak, egy tudat cikkanásai. A lelkével nem foglalkozik, elég, hogy lát-hall, a töredékekből atmoszféra támad, villódzik a kint és a bent. Totál realista és teljesen elvont. Ritkán tűnik fel ennyire eredeti tehetség a magyar irodalomban.” Spiró György nyilatkozik így Borsik Miklósról, akinek most április elején jelent meg második verseskötete. A bemutatón a szerzővel Csete Soma beszélget.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök április 25. 20.00 Ekalya – Music and Dances of India

A három részből álló show India különböző arcait mutatja be különleges módon, de persze nekünk minden különleges, ami indiai. Az első részben észak-indiai ragát hallhatunk, Gulfam Sabri tabla-, ének- és harmóniumművész, valamint Molnár György szitárművész előadásában. A második részben a dél-indiai ének, a karnatikus zene lesz a középpontban Ábrahám Judit előadásában. A harmadik részben egy rádzsasztáni táncot láthatunk.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk