A fizikai aktivitás és a helyes táplálkozás ugyanolyan fontos, mint az agy egészségének megőrzése; egészségügyi szakértők szerint a következő négy fűszer bizonyítottan hozzájárul a mentális egészséghez – írja a magyarhirlap.hu.

Matt Webster élelmiszer-szakértő, a Seasoned Pioneers alapítója elmondta, melyik a négy legjobb fűszer, amelyek fokozhatják az agy egészségét.

1. Gyömbér

A gyömbér nemcsak az emésztést javítja, hanem az agy egészségét is. Rengeteg fitokemikáliát tartalmaz, melyek védelmet nyújtanak az oxidatív stressz ellen. Az oxidatív stressz felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, melyről úgy gondolják, hogy az Alzheimer-kór egyik fő kiváltó oka. Egy tanulmány szerint a gyömbér javíthatja a kognitív funkciókat, és javíthatja a memóriát. Emellett védi az agyat a szabad gyökök okozta károsodástól; növeli a szerotonin és a dopamin szintjét (melyek alacsony szintje összefüggésbe hozható a depresszióval); továbbá segíthet lassítani az Alzheimer-kór előrehaladását.

gyömbér

A gyömbér nemcsak az emésztést javítja, hanem az agy egészségét is – fotó: Pixabay

2. Kurkuma

A kurkuma egy tápanyagokban gazdag fűszer, mely segít a memóriafunkciók fokozásában. A benne lévő kurkumin az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is szerepet játszhat, továbbá kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, antiproliferatív, tumorellenes és öregedésgátló hatással is bír.


3. Fahéj

A fahéj tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megakadályozni az Alzheimer- és Parkinson-kórral összefüggésbe hozható fehérjék felhalmozódását az agyban. Segíti a tanulási folyamatokat, és magas antioxidánstartalmának köszönhetően megvédi az agyat a stressz okozta károsodástól.

fahéj

A fahéj tele van antioxidánsokkal – fotó: Pixabay

4. Fekete bors

A fekete bors az egyik legszélesebb körben használt fűszer világszerte, és szintén fantasztikusan hat az agy egészségére. Fő gyógyhatású vegyülete, a piperin tele van antioxidánsokkal. Ezek az antioxidánsok védik az egészséges agysejteket a károsodástól. A fekete bors a kognitív funkciókat és a memóriát is fokozza. Egyes kutatások szerint a piperinkivonat csökkentheti az amiloid plakkok képződését az agyban, amelyek olyan károsító fehérjesejtek, melyek az Alzheimer-kór kialakulásához köthetők.

Indexkép: Pixabay