„Klubrádió
A lényeg

Rosszul áll a Jobbik aláírásgyűjtése a kamarai hozzájárulás ügyében

17/04/2024 16:15

| Szerző: Klubrádió

"Időarányosan jelentős elmaradásban vagyunk a szükséges 200 ezer szignótól", mondta a Jobbik frakcióvezetője a hvg.hu-nak. A téma a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlése.

„A kiadott aláírásgyűjtő ívek összeszedése alapján úgy tűnik, hogy időarányosan jelentős elmaradásban vagyunk a szükséges 200 ezer szignótól” – mondta a hvg.hu-nak Lukács László György, a Jobbik–Konzervatívok frakcióvezetője, a népszavazás kezdeményezője.

Az ügy haladását az is nehezíti, hogy az aláírásgyűjtést az önkormányzati és az európai parlamenti választások kampányidőszakára fel kell függeszteni. A gyűjtést ezután június 9-től még mintegy 30 napon keresztül lehet majd folytatni, ám a politikus szerint – bár nem adják fel – inkább az tűnik valószínűnek, hogy végül nem lesz meg a szükséges számú aláírás.

Lukács László György szerint nem az érdektelenség az elmaradás oka, az aláírásgyűjtők tapasztalatai szerint a lakosság egyértelműen tud az ügyről, érti a jelentőségét, és a többség támogatja a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlését. Éppen ezért állítja, ha nem is jön össze a 200 ezer aláírás, az érdeklődés üzenet lehet a kormány, illetve a parlamenti pártok számára, ezért a törvényhozás népszavazási kötelezettség nélkül is változtathatna a kamarai rendszer szabályain.

Ugyanakkor az is lehet, hogy az MKIK a kötelező hozzájárulásról folytatott vitákban érvként használ majd egy sikertelen népszavazási kezdeményezést – ha az lesz –, de a frakcióvezető szerint ez végső soron nem oszt, nem szoroz, hisz a kamara már most azt hangoztatja, hogy nincs szó közérdeklődésre számot tartó problémáról.

A gyűjtést nehezítette, hogy a párt erőforrásait nem tudták igénybe venni, azokat ugyanis a választási kampányokra történő felkészülés kötötte le, civil szervezetektől pedig alig érkezett segítség. Egy sikeres aláírásgyűjtéshez több erőforrásra lenne szükség, mind a tervezésben, mind a logisztikában, és nagyobb „felhajtásra” – közölte Lukács László György.