Kedvenc áprilisi virágzóink, amiknek érdemes helyet adni a kertünkben

Kert

Kedvenc áprilisi virágzóink, amiknek érdemes helyet adni a kertünkben

Ezúttal olyan növényekkel készültünk, amelyek színes díszei lehetnek az áprilisi kertnek, gondozásuk nem okoz problémát, és lelket melengető hatásaikat sokáig érezhetjük. 

Hunyor

A hunyorok (Helleborus) a boglárkafélék (Ranunculaceae) rendjébe tartozó nemzetség. Magyarországon három faja őshonos: a kisvirágú hunyor, a pirosló hunyor és az illatos hunyor. Mindhárom védett növényünk. Nagyon fontos, hogy a hunyorok minden része mérgező, és akkor is így kell kezelnünk ezt a virágot, ha tudjuk, hogy vannak olyan hunyorfajok, mint a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens), ami egyben gyógyhatású is. Soha ne kísérletezzünk, mert nem éri meg a kockázatot!

Kertészetekben általában kétfajta hunyorhoz juthatunk: a Helleborus niger Ivory Prince-hoz és a Helleborus niger Mont Blanc-hoz. Az Ivory Prince 30-40 cm magas növény, aminek dús bordó-rózsaszín rügyei gyönyörű zöldes fehér virágokra nyílnak. A humuszban gazdag, nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajt kedveli, és érdemes félárnyékos, árnyékos helyre ültetnünk.

Helleborus niger Mont Blanc – Fotó: Profi Faiskola Pécs

A Helleborus niger Mont Blanc kicsit alacsonyabb: 20-30 cm-es. Korai virágzása miatt számos országban illetik a karácsonyi rózsa elnevezéssel, de virágai csak nagyon ritkán, enyhe teleken nyílnak karácsony környékén. Virágzása márciusban kezdődik, így az áprilisi kertek kedvelt dísze lehet. A humuszban gazdag, nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik jól, és szintén az árnyékosabb helyeket kedveli.

Kamélia

A kamélia (Camellia) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe tartozó teafélék (Theaceae) családjának nemzetsége. Körülbelül száz faj tartozik ide, közülük több ismert dísz-, illetve haszonnövényünk is.

A kertészeti árudák leggyakoribb faja a Camellia japonica, azaz a japán kamélia: egy fás szárú örökzöld növényünk, aminek kertészeti változatai általában 2-3 méteres bokorrá fejlődnek. Virágai a legkülönfélébb árnyalatban pompázhatnak és egy-egy fán akár több szín (rózsaszín, vörös, fehér) is előfordulhat. Dupla virágú változataival is találkozhatunk, de ideális körülmények között belefuthatunk olyan kaméliába is, aminek virágai elérik a 15 centiméteres nagyságot.

Japán kamélia – Fotó: Profi Faiskola Pécs

Az egyik legkedveltebb fajta a Camellia japonica Bianca, ami kedvező körülmények között már a tél közepétől kezd nyílni és április végéig folyamatosan hozza csodaszép, fehér virágait. Nagyon korai virágzása miatt csak a legvédettebb fekvésekben ajánlott tartása, és érdemes téli takarásáról is gondoskodnunk. A laza, tőzeges, kevés szerves anyagot tartalmazó talajt és a párásabb levegőt kedveli, száraz helyen leveleit sajnos rendszeresen permetezni kell. Nagyon fényigényes növénynek számít, de a közvetlenül tűző napot nem bírja. Nagy előnye viszont az, hogy szépen fejlődik edényben, konténerben tartva is.

Bőrlevél

A bőrlevél (Bergenia) a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó, összesen 10 fajt számláló nemzetség. A bőrlevelek örökzöld, gyöktörzses évelő növények, amik általában 40-50 centire nőnek. Levelei vaskosak, spirálisan rendezettek, akár harminc centiméter hosszúak, fényesek, bőrszerűek és általában szív alakúak.

A bőrlevél virágai március közepétől június elejéig nyílnak, de az enyhe idő miatt már február végén is számos családi ház előkertjében találkozhattunk pompájukkal. Bugavirágzatai kúp alakúak, a virágok általában sötét rózsaszínűek, de van világos és ciklámen színű változata is.

Bőrlevél – Fotó: Profi Faiskola Pécs

A Bergenia szívós növény, de leginkább félárnyékos helyen érzi jól magát. A legtöbb talajban megél, de a nedves, humuszban gazdag talajban szebben fejlődik. Kertészeti árudákban általában a Bergenia crassifolia vagy Bergenia cordifolia változataival találkozhatunk.

Kökörcsin

A kökörcsin (Pulsatilla) természetes élőhelyei a sztyepprétek, homokgyepek, szikla- és pusztafüves lejtők. Teljesen napos fekvésben, tökéletes vízelvezetés mellett érzi jól magát, és mivel vastag karógyökerével mélyre hatol, kiváló szárazságtűrő évelő.

Hazánkban honos fajai a mezei kökörcsin (Pulsatilla pratensis), a fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans), a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), a magyar kökörcsin (Pulsatilla hungarica), a tátogó kökörcsin (Pulsatilla patens), a tavaszi kökörcsin (Pulsatilla vernalis), a nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris), a hegyi kökörcsin (Pulsatilla montana) és a Zimmermann kökörcsin (Pulsatilla zimmermannii).

Nyugati kökörcsin – Fotó: Profi Faiskola Pécs

Kertészetekben a nyugati kökörcsin különböző változataival találkozhatunk, amelyek kistermetű, különleges megjelenésű virágok. Mindösszesen 10-30 cm magasra nővő évelők, amiknek virágai egyesével állnak, bókolnak, levelei pedig erősen szeldeltek. Sziklakertek, alacsony évelőágyások kedvelt virágai, amelyek tágtűrésük miatt kedvelt díszei lehetnek kertünknek. Több színváltozatban is elérhetőek – a lilától a bordón keresztül a fehérig. Igazi színfoltjai a korai tavaszi kertnek.

 

Szellőrózsa

Bár virágzására kicsit később számíthatunk, azért érdemes ültetnünk belőle pár tövet a kertbe. Csodás éke lesz a nyári, sőt az őszi kertnek is, mert virágzásának igazi fénykorát akkor éli majd, amikor a legtöbb növény már elvirágzott. Nem más ő, mint a szellőrózsa, a tucatnyi változattal rendelkező dísznövény.

A szellőrózsa a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó nemzetség. Magyarországon négy faja honos: a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides), az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris), a berki szellőrózsa (Anemone nemorosa) és a hármaslevelű szellőrózsa (Anemone trifolia).

Szellőrózsák – Fotó: Pixabay / J. Henning

Kertészeti változatai nagyon kedveltek, mert szinte minden kertben jól mutat, és edényben is sikerrel nevelhető. Átlagos magassága 20-30 centiméter, így ágyásokba, szegélyekhez és terasznövénynek is kiváló lehet. Azt azonban fontos tudnunk, hogy minden része mérgező, így gyerekek és háziállatok tartása mellett körültekintően ültetendő!

Ha valami, akkor a szellőrózsa az a növény, aminek szinte minden változata elérhető – a klasszikus színektől egészen az extrém megjelenésekig. Izgalmas fajtája az Anemone leveillei, ami a fehér és lila színeinek kombinációjával kápráztat el bennünket, vagy az Anemone hupehensis Serenade, ami talán az egyik legszebb rózsaszín virágunk.

Ajánljuk még:

Csak versben kedves, valójában hatalmas károkat okoz a kertben – a cserebogárról

Ha április, akkor cserebogár. Egy kettős megítélésű irodalmár, aki bár több költőt is megihletett, kártétele sok évszázada okoz akut fejfájást az agrárium szakembereinek. Sajnos az igazság az, hogy hiába Petőfi sárga cserebogara, ez az emlékkönyvekben is megírt kártevő valamennyi gyümölcstermő és szántóföldi növényünket károsítja. Ráadásul nemcsak a bogár okozta levélrágás a gond, hanem a föld alatt évekig fejlődő lárva csillapíthatatlan falánksága is… Ez most illúzióromboló lesz.

 

Már követem az oldalt

X