A belga és a brit miniszterelnök szerint is elfogadhatatlan a brüsszeli jobboldali konferencia betiltása

A belga és a brit miniszterelnök szerint is elfogadhatatlan a brüsszeli jobboldali konferencia betiltása

Rishi Sunak (Fotó: Flickr)

Fotó: Lauren Hurley / No10 Downing Str

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rishi Sunak brit és Alexander De Croo belga miniszterelnök is a szólásszabadság elleni lépésként értékelte, hogy az egyik brüsszeli kerület polgármestere betiltotta a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciája (NatCon) gyűlést. Az említett rendezvény egyik hivatalos felszólalója Orbán Viktor magyar miniszterelnök, de megjelent többek között Mateusz Morawiecki, Nigel Farage és Eric Zemmour is. Hiába: Emir Kir úgy fogalmazott, hogy nem látják szívesen a szélsőjobboldalt. Nigel Farage még elmondta a rendezvényen a beszédét, de Zemmourt a rendőrök már nem engedték be az épületbe. Orbán, Morawiecki és Suella Braverman korábbi brit belügyminiszter felszólalása így elmaradt.

Alexander De Croo liberális kormányfő viszont Twitter-oldalán azt írta, elfogadhatatlan, ami a Claridge-ben történt. Szerinte az önkormányzati autonómia ugyan demokráciájuk sarokköve, de soha nem írhatja felül a szólás- és gyülekezési szabadságot 1830 óta biztosító alkotmányt. De Croo úgy látja, a politikai rendezvények betiltása alkotmányellenes.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője eközben azt nyilatkozta a The Guardian szerint: teljesen világos, hogy betiltani eseményeket, vagy megakadályozni az azokon való részvételt, az károsan hat a szólásszabadságra, és ennek következtében a demokráciára. Egyértelműnek látja, hogy a szabad vita és eszmecsere létfontosságú, még akkor is, ha valaki nem ért egyet az elhangzó dolgokkal.

A tiltást napközben sorra ítélték el magyar kormánypárti politikusok és megmondóemberek is. Szijjártó Péter külügyminiszter például Facebook-oldalán azzal reagált: „Akkor innentől kezdve, ugye, egyetlen brüsszeli főokos sem fogja szájára venni azokat a kifejezéseket, hogy: a véleménynyilvánítás szabadsága, szólásszabadság, sajtószabadság…..” Orbán Viktor pedig a következőket tette közzé: „Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!” Nigel Farage is dühösen reagált a történtekre. A Brexit-párti brit politikus újságíróknak arról beszélt, személyesen tapasztalta meg a vélemények betiltásáról szóló cancel culture-t. Farage egyben kommunista tempót emlegetett annak kapcsán, hogy ha az egyik fél nem ért egyet a másikkal, akkor az betiltja, elhallgattatja őt.