Megugrott az első lakást vásárlók aránya a fővárosban

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024. első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint - jelentette keddi elemzésében az ingatlanközvetítő.

Megugrott az első lakást vásárlók aránya a fővárosban

Zömében (29 százalék) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10 százalékos önerő lehetősége, valamint esetlegesen a csok plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során - sorolta a Duna House.

Közölték, az idei év eleje hozta meg igazi trendfordulót a lakáspiacon. Folyamatosan erősödő érdeklődés tapasztalható az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt. Az ország egészét vizsgálva, az idei év első negyedévében, a Credipass szakértői által közvetített hitelügyletek között 16,7 százalékos arányban voltak jelen az ügyfelek által igényelt csok plusz által kínált kedvezményes konstrukciók. A fővárosi hitelfelvételek 14,4 százalékban szerepelt a kedvezményes hitel, ahol 48,7 százalékkal a kétgyermekes változat volt a leggyakoribb - összegezte a közleményben Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House Barométer adatai szerint idén márciusban az előző év azonos időszakához hasonlítva közel duplájára, 26 százalékra emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi tranzakciók között. A negyedéves adatok alapján a vásárlók a tavalyi éves átlagnál 1 százalékkal kevesebbet, 42,5 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra idén. A csaknem azonos összeg azonban 2024-ben már csak 4 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlanokra volt elegendő Budapesten - folytatta a szakértő. Az idei év első negyedévében, a Duna House közvetítésével értékesített ingatlanok ötödére szerződtek a vevők első lakásukra, amelyek országos átlagban 72 négyzetméteresek voltak és 35,6 millió forintot fizettek értük az ügyfelek. Vidéken az első lakásukra szerződők az adásvételek 26 százalékban voltak jelen, ők átlagosan 32,6 millió forintos kiadással, 80 négyzetméter körüli ingatlanokra tehettek szert.

Budapesten a téglaépítésű lakásokat (65 százalék) preferálták a leginkább az első lakást vásárlók, az átlagos, 49 négyzetméteres téglalakás megvásárlásához 43,2 millió forintra volt szükség. Azok, akik kevesebb összeggel vágtak bele az otthonteremtésbe, a negyedéves átlagok alapján 39,9 millió forintból is szert tehettek 55 négyzetméteres, fővárosi panellakásokra. A Pest vármegyei lokációt is előszeretettel választották első lakás vásárlása céljából a vevők, akik 43,3 millió forintot fordítottak átlagosan első ingatlanukra, amelyért 88 négyzetméteres otthonokkal gazdagodtak. A vidéki területeken Bács-Kiskun vármegye vonzotta a legtöbb első lakást vásárlót, a szerződők 8 százaléka vásárolt itt magának átlagosan 77 négyzetméteres ingatlant, amely 29,4 millió forintért.

A legtöbben 24-24 százalékban 20 év alattiak, valamint 30-40 év közöttiek jutottak első lakásukhoz 2024. első negyedéve során. Ahogy azt a korosztály szerinti megoszlás adatai is mutatják, nemcsak az új kedvezményre jogosultak kerültek előnyösebb helyzetbe, hanem a gazdasági helyzet javulása és a csökkenő hitelkamatok támogatják a csok pluszra nem jogosult első lakásukat szerzők piacra lépését is - tette hozzá Benedikt Károly.

Az Auchan debreceniket hívott vissza

Nem jelölt allergén jelenléte (szója) miatt az Auchan Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta a forgalomból az "Auchan Kedvenc csemege debreceni, 300 g és Auchan Kedvenc csípős debreceni, 300 g" terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2024. 05. 05. 05:00
Megosztás:

Váratlanul visszaesett az amerikai szolgáltatóipar áprilisban

Az elemzők által várt gyorsuló növekedés helyett csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.
2024. 05. 05. 04:00
Megosztás:

Gyengülő ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás előző hónapban

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett végleges, az előzetest némileg meghaladó értékei alapján.
2024. 05. 05. 03:00
Megosztás:

Nagy segítség az egyetemeknek a HU-rizont program

A HU-rizont program 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, melyek Magyarország és a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2024. 05. 05. 02:00
Megosztás:

Pénz- és szerencse horoszkóp a jövő hétre: a BIKA gazdagodik, a KOS lottón nyerhet nagyot

Heti pénz- és szerencse horoszkópunk útmutatással szolgál a jövő hétre (május 6-12.) vonatkozóan a pénzügyek terén. Megmutatjuk szerencseszámaidat és azt is, melyik nap célszerű szerencsét próbálnod, azaz melyik lesz a jövő héten a szerencsenapod.
2024. 05. 05. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse már a Solanán is elérhető, eddig 13 millió dollárt gyűjtött a láncokon átugráló kutya

A kripto legújabb, Shiba Inu ihlette vicces tokenje a mémekért rajongók és a kripto evangelisták érdeklődését egyaránt felkeltette. A lelkes befektetők ugyanis a Dogeverse láncok között ugráló képességében a holnap mém érméjének képességeit látják.
2024. 05. 05. 00:01
Megosztás:

Több mint negyvenezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.
2024. 05. 04. 23:00
Megosztás:

Drágább nálunk az üzemanyag a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal, azaz 20 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 628 forint volt, ami 15 forinttal, 2,4 százalékkal haladta meg a régiós 613 forintos átlagárat - közölte kísérleti statisztikai adatai alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 04. 22:00
Megosztás:

Márciusban változatlan maradt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Márciusban már a negyedik egymást követő hónapban állt a rekordalacsony 6,5 százalékon a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 05. 04. 21:00
Megosztás:

Akár 17 forinttal is csökkenhetnek a hazai üzemanyagok árai

Az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 7 forinttal, a dízel esetében 12 forinttal csökkent, míg a héten a hazai kiskereskedelmi árak a benzin és a gázolaj esetében is akár 17 forinttal csökkennek. Így a benzin ára a régiós átlagár alatt, míg a dízel közel azonos szinten lesz - közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 04. 20:00
Megosztás:

Áprilisban is nőttek a globális élelmiszerárak

Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, azúttal elsősorban a hús, a növényi olajok és gabonafélék drágulása miatt, amit nem tudott ellensúlyozni a cukor és a tejtermékek árának csökkenése.
2024. 05. 04. 19:00
Megosztás:

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél című pályázat nyerteseinek figyelniük kell arra, hogy a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyéhez kötött - hívta fel a figyelmet a hivatal pénteki közleményében.
2024. 05. 04. 18:00
Megosztás:

A rendszeres megtakarítók átlagosan 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta.
2024. 05. 04. 17:00
Megosztás:

Mit tehetünk az egyre gyakoribb betörések ellen?

Érdemes átgondolni, milyen módon védekezhetünk a különböző vagyon elleni bűncselekmények ellen. A szakember szerint a leghatékonyabb még mindig a biztonsági kamera felszerelése, ám van egy két szabály, amikre érdemes odafigyelnünk, ha ilyen módon akarjuk biztosítani a védelmünket.
2024. 05. 04. 16:00
Megosztás:

Komoly bírságot kapott a 4Life Directre

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) negyvenmillió forint bírságot szabott ki a 4Life Directre és biztosító-partnereire, mert hiányosan teljesítették korábbi vállalásukat, a fogyasztóknak csak egy részét kompenzálták - tájékoztatta a versenyhatóság pénteken az MTI-t.
2024. 05. 04. 15:00
Megosztás:

Nehezen talál magára a használtautó-import

Noha a hazai jövedelmek reálértéke ismét felfelé ível, a kereslet növekedése az autópiacon ezt csak bizonyos késéssel fogja követni - kommentálta a használt személyautók importjára vonatkozó legfrissebb adatokat pénteki elemzésében Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.
2024. 05. 04. 14:00
Megosztás:

Áprilisban kilőtt az újautó-piac

A Datahouse által közétett, legfrissebb adatok szerint idén áprilisban 10 402 új személyautót helyeztek forgalomba.
2024. 05. 04. 13:00
Megosztás:

Alig élénkült a lakásépítés az első negyedévben

2024. első negyedévében 2779 új lakás épült, 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4524 volt, 9,3 százalékkal maradt el a 2023. azonos időszakitól - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 04. 12:00
Megosztás:

Keresettek az EU-kötvényeket

Az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint az Európai Unió egyre közelebb jár annak a céljának az eléréséhez, hogy a tőkepiaci szereplők szuverén kötvénykibocsátónak tekintsék.
2024. 05. 04. 11:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság meghosszabbítja a mezőgazdasági és halászati engedélyeket

Az Európai Bizottság hat hónappal meghosszabbítja azokat az ideiglenes intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az uniós tagországok kormányai számára, hogy állami támogatást fizessenek a piaci zavarok által érintett mezőgazdasági és halászati termelőknek - közölte csütörtökön a brüsszeli testület.
2024. 05. 04. 10:00
Megosztás: