Puskaporos a helyzet, de világháborút nem hoz Irán támadása – Reptér Grünhut Zoltánnal

Puskaporos a helyzet, de világháborút nem hoz Irán támadása – Reptér Grünhut Zoltánnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Blamázs vagy erőfelmérő: mennyire volt komoly Irán Izrael ellen végrehajtott, korábban sose látott támadása? Mi volt a célja az akcióval a perzsa államnak? Vajon miért figyelmeztette Teherán előre diplomáciai csatornákon keresztül az Egyesült Államokat és Izraelt? Háború esetén lenne-e bárki, aki beállna Irán mögé? Hogy áll a gázai offenzíva? Izrael miért vonta ki csapatait az övezet déli részéről? Miért nincs szüksége a palesztinoknak a Gázai övezetet jelenleg uraló Hamászra? Hogy lehet, hogy miközben az iráni rakétákat és drónokat gyakorlatilag hiba nélkül leszedte az izraeli haderő és szövetségeseik, addig Gázában „tévedésből” humanitárius segélykonvojt lőttek ki? Mikor érhet véget a palesztin-izraeli háború a Gázai övezetben? Az iráni támadás mennyire változtatott az izraeli belpolitikai helyzeten? Jobb esélyei lettek-e Benjamin Netanjahunak és kormányának a túlélésre? Ezekről beszélgettünk Grünhut Zoltán Izrael-szakértővel.

Az e heti brüsszeli percekben a belga parlamenti választások közeledtével azt jártuk körbe Arató László tudósítónkkal, hogy van-e bármi realitása annak a ki tudja hanyadjára felmelegített elképzelésnek, hogy a vallon-flamand súrlódások folyományaként Belgiumot két részre kellene osztani?

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.