Nőtt a magyar ipari termelés februárban, azonban még korai lenne a trendfordulót kijelenteni. A járműgyártás növekedést mutatott, viszont a villamos berendezések gyártása (benne az akkumulátorgyártással, valamint az elektronikai termékek gyártása) visszaesett a termelés volumenét tekintve – írja a Monitor Blogon az MBH Bank elemzője.

A teljes ágazat rövidtávú kilátásai kapcsán arról ír Horti Flóra Zsuzsanna, hogy amíg a nemzetközi konjunktúra nem javul, addig nem várhatunk érdemi élénkülést a szektortól.

A februári adatokból az látszódik, hogy az ipari termelés csökkenő tendenciája ugyanúgy fennáll, de lehetséges, hogy ez a következő hónapokban stagnálásra fog átállni, majd egy erősebb második félévvel pozitívan zárja az évet. A hazai termelést a belső kereslet élénkülése és a mára már normalizálódó kamatok növelhetik.

Az elemzés szerint a külső kereslet mellett belföldi értékesítések visszaesése is okozza az ipar gyengélkedését. A kormány várakozásai szerint az idei évi gazdasági növekedés motorja a belső kereslet visszaépülése kellene, hogy legyen. Mindezt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal, a Széchenyi Kártya Programmal, valamint az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programmal segíti, emellett az otthonfelújítási program is érdemben támogathatja az ágazatot.

Ha az ipar stagnál vagy növekedik a következő hónapban márciusban, akkor pozitívan járulhat hozzá az első negyedéves GDP-növekedéshez.

Az élelmiszergyártás húzta februárban a hazai ipart

A KSH közzétette a februári részletes ipari adatokat.