Egy sok tekintetben egészségtelennek tartott szokás segíthet megelőzni a bélrákot: a legújabb kutatások szerint ugyanis a kávéfogyasztás jelentősen minimalizálja a kockázatot.
Évente nagyjából 5000 magyar ember hal bele bélrendszert érintő daganatos megbetegedésekbe. Egy friss kutatás szerint azonban könnyedén felvehetjük ellene a harcot, ráadásul egy olyan élelmiszerrel, ami egyébként is sokunk otthonában megtalálható – írja a Dívány. Magyarországon a második leggyakoribb halált okozó rákfajta a vastagbelet és a végbelet érintő rák. Egy holland tanulmány azonban azt állítja, megtalálta a megoldást, ez pedig: a kávé.
Több mint másfél ezer holland kávéfogyasztó bevonásával végeztek megfigyeléses tanulmányt a holland Wageningeni Egyetem nemzetközi kutatócsoportjának tagjai. Olyan ráktúlélők kávéfogyasztási szokásait és aktuális állapotát vetették össze, akiknek a beleit érintette a rák és már túlvoltak legalább egy kezelésen.
A kutatók arra jutottak, hogy aki napi kettő csésze kávét ivott, náluk kisebb eséllyel újult ki a daganat. Sőt, a tanulmány szerzői szerint minél több kávét iszik valaki, annál kisebb eséllyel tér vissza a rettegett betegség. Azon betegek ugyanis, akik nem csupán kettő, de legalább öt csésze kávét ittak naponta, már 32 százaléknyi valószínűséggel nem estek vissza a betegségbe, s az is kiderült, hogy azoknál, akik viszont kettőnél kevesebb adag kávét fogyasztanak, 30 százalék az esélye annak, hogy kiújul a tumor.
Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!
Kapcsolódó cikkek
- Fél szemére megvakult ez az édesanya: kiderült, hogy tüdőrákban szenved Ne hunyjunk szemet a tüdőrák lehetősége felett a látásproblémákkal küzdő betegeknél - figyelmeztetett nemrégiben egy orvos.
- Veszélyben vannak azok a magyarok, akik itt nyaralnak Többféle trópusi fertőzést is behurcoltak az országba.
- Óriási bajban a magyar szívbetegek, fontos gyógyszer lett hiánycikk Hónapok óta nem lehet kapni a patikákban egy sokak által használt vérnyomáscsökkentőt, a Lokrent. A nagyobb baj pedig az, hogy a gyógyszert semmilyen más készítménnyel nem tudják helyettesíteni.
- Már dolgoznak a tudósok egy sokkal egészségesebb fehér kenyér előállításán A tudósok egy olyan új kenyértípust próbálnak létrehozni, amely ugyanolyan egészséges, mint a teljes kiőrlésű kenyér, de kinézetre és ízre olyan, mint fehér társa.